Så många Örebroare är obekväma att prata pengar

Av på 9 oktober, 2019
Arkivbild

Privatekonomi är ett samtalsämne som många svenskar helst undviker. Hur djupt rotat tabut är kring att prata pengar skiljer sig dock åt mellan länen. Bluestep-rapporten 2019 visar att örebroarna är näst minst brydda i landet. Varannan person i länet känner sig inte alls obekväm inför att prata om sin privatekonomi med omgivningen. Däremot är samtal om det egna sparkapitalet, inkomsten eller hur belånade de är mindre populära samtalsämnen.

I rapporten ”Bluestep-rapporten 2019: Svenskarna om lånet, livet och känslorna” har Bluestep Bank undersökt invånarna i Örebro läns inställning och känslor kring att prata om privatekonomi. Rapporten baseras på en Sifo-undersökning som visar att så många som hälften inte känner sig obekväma inför att prata om ämnet med sin omgivning. Örebroarna har även lättare att prata om privatekonomi än invånarna i grannlänen Södermanland, Västra Götaland, Östergötland och Västmanland. Av invånarna i Sveriges samtliga län anser sig enbart värmlänningarna ha det lättare att prata pengar.

Bland de örebroare som tycker att samtalsämnet är obekvämt är den främsta orsaken att de har blivit uppfostrade till att pengar inte är något man pratar högt om. Det uppger drygt fyra av tio. Ungefär lika många uppger även att de oroar sig för att ämnet ska göra deras omgivning obekväm.

– Det är glädjande att så många som hälften av örebroarna är öppna för att prata om privatekonomi med sin omgivning. Samtidigt ser vi att uppfostran ligger till grund för att mer än fyra av tio blir obekväm av samtalsämnet, både i länet och nationellt. Det vill vi ändra på för att fler människor ska känna att det är okej att prata om sin ekonomi och våga be om hjälp om så behövs, säger Tomas Netz, Bolånechef på Bluestep Bank.

Sparkapital och inkomst mest tabubelagt enligt örebroarna
Men vad inom privatekonomi är egentligen mest tabu att tala om enligt örebroarna? Flest anser att det egna sparkapitalet är känsligast, tätt följt av hur mycket man tjänar. Dessutom uppger 27 procent att belåning är tabubelagt. Lättast har örebroarna att prata om reafynd, prislappen på nöjesaktiviteter och bostadens köpesumma.

– Ytterst få känner sig obekväma kring att prata om hur mycket semesterresan eller bostaden kostade, vilket är positivt. Men det finns mer att göra för att avdramatisera samtalen om privatekonomi runt middagsbordet, på arbetsplatsen och i skolan. Bluestep-rapporten är en del av vårt arbete för att bidra till en avstigmatisering av ämnet, både i Örebro län och resten av Sverige, säger Tomas Netz.

Topplista: Det här är mest tabubelagt att tala om enligt örebroarna

  1. Sparkapital 48 %
  2. Hur mycket jag tjänar 42 %
  3. Min omgivnings privatekonomi med andra människor 41 %
  4. Hur mycket lån jag har 27 %
  5. Att jag behövt låna pengar 12 %

Ekonomi | Lokalt
Örebronyheter

Källa Bluestep

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in