Så många solcellsanläggningar installerades i Lindesberg 2020

Av på 15 april, 2021
Foto: Linde energi

Samtliga kommuner i Sverige har nu minst en nätansluten solcellsanläggning. I Lindesbergs kommun fanns vid årsskiftet totalt 162 solcellsanläggningar, med en installerad effekt om 3 Megawatt (MW). En ökning med 54 i antal och nära 90 procent i installerad effekt jämfört med 2019. Det visar statistik från Energimyndigheten som kommunägda Linde energi sammanställt.

I Sverige installerades nästan 22 000 nätanslutna solcellsanläggningar under 2020, med en ungefärlig installerad effekt om 400 MW. 54 av dessa solcellsanläggningar installerades i Lindesbergs kommun.

– Vi märker definitivt av ett ökat intresse från både privatpersoner, företag och andra aktörer. Många vill kunna producera sin egen el och genom medvetna och hållbara val bidra till en bättre framtid för kommande generationer. Man kan säga att solen just nu är stekhet, säger Jens Isemo, vd på Linde energi.

En historisk tillbakablick i statistiken visar att antalet nätanslutna solcellsanläggningar ökat med nästan 600 procent i Lindesbergs kommun de senaste fem åren. Samtidigt ser vi en ännu brantare ökning i installerad effekt, hela 2 400 procent. En tydlig trend är även att fler väljer att satsa på lite större anläggningar, vilket statistiken för installerad effekt skvallrar om.

– Siffrorna talar sitt tydliga språk. Solen är en del av framtiden. Klimatet i Bergslagen passar dessutom utmärkt för solenergi, eftersom solcellerna inte riskerar att bli överhettade i samma utsträckning som på varmare breddgrader, framhåller Joakim Johansson, chef Affärsområde El på Linde energi.

Vid slutet av 2020 fanns det 65 819 nätanslutna solcellsanläggningar i Sverige, med en installerad effekt om 1 Gigawatt (GW). Den installerade effekten på 1 GW producerar tillräckligt mycket el för att varje hushåll i Sverige ska kunna köra en tvätt i 60 grader – varannan dag under ett år.

– Att investera i lokalproducerad solenergi är hållbart och långsiktigt. Med det nya skatteavdraget för grön teknik, som innebär att du kan få skattereduktion för både arbete och material, tror vi att ännu fler vågar satsa på solen som energikälla, avrundar Joakim Johansson.

Skatteavdrag för grön teknik

Om du ska installera en solcellsanläggning på ditt tak kan du få skattereduktion för kostnaden för arbete och material. Skattereduktion ges med 15 procent av kostnaden för både arbete och material, högst 50 000 kronor per person och år.

Länet
Örebronyheter

Källa: Linde Energi

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in