Så många svenskar kör bil till sitt julfirande i år

By on 23 december, 2022
Foto: Goodyear

Klappar, tomte och trafik. En ny undersökning från Goodyear visar att många svenskar planerar att resa med bil till sitt julfirande i år. Här är några förslag på saker som du bör tänka på och saker som kan vara bra att packa med i bilen inför resan.

Vintern kom hastigt och tog många med storm. Nu talar mycket för att vi har en vit jul att se fram emot. I Goodyears nya undersökning har 1 000 svenskar fått svara på frågor rörande julens bilaktiviteter. Resultatet visar att det kan bli en hel del trafik till storhelgen. Hela 50 procent av svenskarna planerar nämligen att ta bilen till sitt julfirande i år.

– Under vintern, speciellt kring jul, är stressen extra påtaglig hos många av landets förare. Stress i kombination med isiga och snöfyllda vägar innebär att det lätt kan ske olyckor i trafiken. Vi vill därför poängtera hur viktigt det är att ta god tid på sig så du slipper att stressa. Planera din resa ordentligt, ta det försiktigt och anpassa din körstil efter rådande väder- och vägförhållanden. Tänk även på att kontrollera vinterdäcken så bilen är rustad med passande däck i bra skick, säger Claes Hedström, General Manager Sales Consumer Nordic.

Många svenskar planerar en bilsemester i vinter

I undersökningen har Goodyear även låtit undersöka svenskarnas semesterplaner med bilen i vinter. Resultatet visar att 30 procent planerar att åka på bilsemester någon gång i vinter.

Flexibilitet är nyckelordet när det kommer till varför svenskarna väljer bilsemester. Hela 46 procent menar nämligen att den främsta anledningen till att välja just bilsemester är för att de då kan vara med om spontana händelser längs vägen. Även att det är en trevlig resform och att man kan åka till platser som annars är svåra att ta sig till är två stora anledningar till att man väljer att resa med bil. Det uppger nämligen 45 procent av svenskarna.

Bra att packa med sig i bilen i vinter:

Varma kläder och reflexvästar

Skulle olyckan vara framme och bilen blir stående i mörker och kyla är det viktigt att ha med sig varma kläder. Ficklampa och reflexvästar är också bra om man behöver gå ut ur bilen i vintermörkret.

Isskrapa och spolarvätska

För att säkerställa god sikt under vinterkörningen bör man alltid ha med sig en isskrapa. Under vintern går det också åt extra mycket spolarvätska, så se till att alltid ha med en färdigblandad flaska i reserv. För att hålla god sikt under hela bilresan är det också bra att kontrollera torkarbladen och byta ut vid behov innan bilsemestern.

Karta

De flesta använder numera en digital karta och många bilar är dessutom utrustade med gps. Men tekniken kan strula. Därför är det bra att även ha med sig en fysisk karta, för att säkert kunna hålla koll på vilken väg man ska åka.

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 7-14 december har sammanlagt 1008 intervjuer via internet genomförts med kvinnor och män med körkort i åldern 18-65 i Sverige.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Goodyear

You must be logged in to post a comment Login