Så maximerar du bostadsytan

Av på 26 juni, 2021
Att dela av rummet med textilier skapar känslan av rymd och är praktiskt.

Bor du i en mindre bostad som du önskar ska kännas rymligare? Du är inte ensam. Våra mäklare är experter på att ge tips till dig som ska sälja, för att bostadens alla utrymmen ska nyttjas på smartast sätt.

Vi har med hjälp av mäklaren Ida Westerlund listat fem bra tips.

1. Dela av rummet med textilier

För ett par år sedan var det många som satte in industriglas för att dela av bostaden och skapa en känsla av ett extrarum. Idag är det populärt att använda textilier som avdelare för till exempel en sovalkov eller garderobsförvaring. På så sätt kan du välja att ha den öppna känslan, eller dölja förvaringen eller sovplatsen när du önskar det. Att hänga gardinen från taket istället för på väggen ger också en härlig känsla av rymd.

2. Välj rätt möbler

Ett vanligt misstag är att välja mindre möbler för att bostaden ska se större ut. Men målet är istället att få till en bra balans i hemmet. En soffa får gärna ta lite plats och kan enkelt ge effekten att rummet ändå känns större. Möbleringen gör också stor skillnad, något så enkelt som att flytta ut soffan några centimeter från väggen och dra in mattan en aning under soffan. Kan ge en helt annan känsla!

– På en visning jag gick på privat var det en säljare som hade ställt fram en säng i storlek 60×150 för att rummet skulle se större ut. Det gör istället att spekulanterna blir besvikna, det fanns ju inte plats för en ordentlig säng, säger Ida Westerlund.

3. Platsbyggda möbler

Skapa väggfasta lösningar och testa Ikea-hacks! Genom att våga tänka utanför boxen och använda möbler som är avsedda för ett helt andra ändamål och skapa nya användningsområden, kan du skapa många smarta och unika lösningar till ditt hem.

– Jag själv köpte Ikeas kökstomme med deras billigaste lådfront, lackade om det och skapade en egen garderobslösning, det blev jättebra, säger Ida Westerlund.

Grunden är att utgå från utrymmet du ska ha förvaringen i och hitta den smartaste lösningen för just den platsen. Platsbyggda och inmålade hyllor är ett smart sätt att effektivisera utrymme på. Hyllsystem hängt på skena är också bra för att skapa effektiv förvaring. För att få bättre förvaring i sovrummet kan du använda enkla byråer eller skåp för att skapa en snygg sängstomme med enorma förvaringsmöjligheter.

4. Satsa på ett smart kök

För att få känslan av att köket är större, bygg in så mycket som möjligt av vitvarorna. En integrerad diskmaskin, kyl och frys gör att köket känns enhetligt och på så sätt rymligare.

5. Våga gå från vitt

Hela hemmet behöver inte målas vitt för att bostaden ska kännas rymlig. Våga istället gå ifrån det vita och välj dova färger. Det skapar ett djup till hemmet och gör att det känns större.

Regionalt
Örebronyheter

Källa Erik Olsson

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in