Så minimerar du din plastkonsumtion

By on 5 november, 2018

Plastfrågan är mer aktuell än någonsin och både organisationer och företag har börjat ta allt större ansvar i frågan. I dagarna meddelade ICA att man slutar sälja vissa engångsplastartiklar. Dessutom gick Europeiska kommissionen tidigare i år ut med liknande riktlinjer innefattande att engångsartiklar i plast ska sluta tillverkas. Men hur kan fler bidra med mer? SodaStream tipsar om nio enkla sätt på hur alla kan dra ner sitt plastanvändande i vardagen.

SodaStream har sedan sjuttiotalet haft plastens dåliga inverkan på miljön som hjärtefråga. I dag, nästan 50 år senare, är frågan mer aktuell än någonsin och de allra flesta känner till plastens negativa inverkan på miljön. Trots detta konsumeras det mer plast än någonsin, även i Sverige. Bara under förra året konsumerade svenskarna otroliga 1,5 miljarder plastflaskor.

– På SodaStream känner vi en enorm stolthet över vår produkt som faktiskt leder till en minskande konsumtion av engångsplastflaskor. Men vi är givetvis inte nöjda med det utan vi vill att alla typer av engångsartiklar i plast ska konsumeras mindre. Varje minut töms motsvarande en lastbil full med plast i haven och det är först på senare år som problemet dykt upp till ytan, bokstavligt talat. Det är otroligt viktigt att såväl företag som myndigheter agerar. Men faktum är att alla faktiskt kan göra något i frågan, utan att behöva göra några stora uppoffringar i sin vardag, säger Michele Fitzwilliams, nordisk marknadsdirektör på SodaStream.

För att hjälpa svenskarna till en mer hållbar livsstil har SodaStream därför tagit fram nio tips för hur alla enkelt kan minska sin negativa inverkan på miljön genom att bruka mindre plast.

1. Matbehållare i glas och metall
Använd matlådor i glas och metall istället för plast. Matbehållare i rostfritt stål går att köpa med lufttäta och läckagefria lock så att du slipper bekymra dig om att något ska läcka när du är på språng.

2. Tacka nej till sugrör och plastlock
På många fik och restauranger erbjuds du ofta ett plastlock eller sugrör. Se istället till att ha med dig en egen mugg att ta den varma drycken i. Och skippa sugröret, om det är en för stor uppoffring kan du köpa ett eget i exempelvis bambu.

3. Undvik engångstallrikar och engångsbestick
Om du inte kan avstå dem helt, satsa då på de som är tillverkade av papper.

4. Tandborste i bambu
Byt ut din vanliga tandborste i plast till en som är tillverkad av 100 procent hållbar bambu.

5. Köp tops i trä
Tops gjorda av plast är en av engångsartiklarna som Europakommissionen svartlistat. De rekommenderar istället tops gjord i trä eller andra miljövänligare material.

6. Använd tygpåse när du handlar
Undvik att köpa engångsplastpåsar när du handlar, satsa istället på en tygpåse tillverkad av 100 procent ekologisk bomull.

7. Köp inte buteljerat vatten
Sverige har ett av världens bästa kranvatten. Häll upp i en återanvändbar flaska och ta med dig när du är på språng. Du kan även kolsyra ditt egna vatten med en SodaStream och ha en återanvändbar SodaStream-flaska att ta med dig ut.

8. Ta reda på vad dina produkter innehåller
Smink och hygienprodukter kan innehålla polyeten (PE), nylon och polymetylmetakrylat
(PMMA). Det är inte nödvändigt för dig och dessutom skadar det miljön. För att säkerställa vad produkterna innehåller kan du scanna dem med mobil-appen ”Beat the Microbead”.

9. Disktrasa i ekologisk bomull
Använd disktrasor i ekologisk bomull istället för de vanliga engångsdisktrasorna som innehåller mikroplaster. På så sätt får du en disktrasa helt utan plast och andra kemikalier som är 100 procent biologisk nedbrytande och kan tvättas om och om igen.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login