Så minskar du brandrisken i hemmet – en av tre bränder börjar i köket

By on 25 november, 2020
Arkivbild.

Adventsmys och stök i köket bidrar till att december och januari är årets mest brandintensiva månader. Levande ljus och juldekorationer utgör alltid en stor brandrisk men den i särklass vanligaste brandorsaken i svenska hem är köksspisen som ökar för varje år. Men det finns även andra brandfaror att se upp med i hemmet. Trygg-Hansa ser en tendens till att bränder i produkter med laddningsbara batterier ökar. Hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa tipsar om hur man undviker brand och vad man gör om det börjar brinna hemma.

Varje år inträffar 20 000–25 000 bostadsbränder i Sverige. 2019 var 7 000 av bränderna så allvarliga att räddningstjänsten fick rycka ut. Vintermånaderna är de mest utsatta, i december förra året ökade antalet bostadsbränder i Sverige med över 12,5 procent jämfört med en genomsnittlig månad, enligt siffror från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Var tredje hemmabrand börjar i köket
Även om levande ljus och lättantändliga juldekorationer är en vanlig brandorsak finns det mycket annat att vara uppmärksam på. Var tredje brand i hemmet börjar i köket och spisen är den vanligaste brandorsaken.

– Om en spisbrand uppstår ska man försöka kväva branden. Ha alltid ett lock i närheten när du lagar mat, då kan du kväva elden om det börjar brinna i kastrullen eller stekpannan. Häll absolut inte på vatten, det börjar nämligen koka och förvandlas omedelbart till ett stort moln av het ånga. Om det är olja eller fett som brinner river ångan med sig den brinnande oljan så att branden riskerar att spridas snabbt i hela köket. Den som står nära spisen kan även få svåra brännskador, säger Håkan Franzén, Hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Det är lätt att glömma en stekpanna med mat eller smör som smälter i kastrull om man blir avbruten eller distraherad av någon hemma. Man bör därför aldrig lämna köket när man lagar mat. Ett annat tips är att skaffa en spisvakt. Det är en liten apparat som upptäcker brand och larmar omgivningen och/eller bryter strömförsörjningen till spisen.

Bränder i laddbara produkter ökar
Trygg-Hansa ser även en tendens till att det blir vanligare att batteriförsedda elektronikprodukter, både de uppladdningsbara batterierna och själva laddaren börjar brinna. En orsak är att själva USB-laddaren blir överhettad, även för modernare modeller. Vid sådana situationer kan det uppstå en så kallad ”termisk effekt” som gör att battericellerna exploderar eller börja brinna.

– Vi ser tyvärr en tendens till att den här typen av brand ökar vilket bör tas på allvar. Försök att undvika att ladda mobilen eller surfplattan på natten när du sover, även om det förstås är smidigt och bekvämt. Om du ändå måste ladda på natten, se till att brandvarnaren fungerar och förvara elektronikprodukten på ett hårt underlag den laddas. Undvik att ladda i sängar, soffor eller på andra mjuka, lättantändliga underlag som handdukar och filtar, säger Håkan Franzén.

Expertens tips för ett brandsäkert hem:
Håkan Franzén, Hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa, har 14 förebyggande tips inför årets mest brandintensiva månader:

  • Se till att skarvdosor inte är skadade eller ligger i kläm och koppla aldrig en skarvdosa till en annan.
  • En trasig eller glappande väggkontakt bör omgående lagas av behörig elektriker.
  • Lämna aldrig spisen när du lagar mat och stäng av den när du är klar.
  • Rengör spisfläktsfiltret då och då. Vid en spisbrand kan fett i fläkten antändas.
  • Vet alla i familjen vad de ska göra om det börjar brinna? Brandöva hemma minst en gång om året.
  • Se till att ni har en utrymningsplan och en bestämd uppsamlingsplats då undviker ni att någon springer in i det brinnande huset igen och letar efter en person som redan tagit sig ut.
  • En utrymningsplan kan se olika ut beroende på om ni bor i ett flerfamiljshus eller en villa, men det viktiga är att alla känner till planen och vet vad som gäller om det skulle börja brinna.
  • Se till att brandvarnare, brandsläckare och brandfilt är på plats.
  • Testa brandvarnaren regelbundet, gärna en gång i månaden.
  • Vänd på och skaka brandsläckaren någon gång i halvåret. Detta för att minska risken för att pulvret klumpar ihop sig.
  • Använd ljusstakar i material som inte är brännbart och undvik dekorationer som torr mossa, bomull och andra brandfarliga material runt ljusstaken.
  • Släck alltid levande ljus innan du lämnar ett rum.
  • En bra regel är att den som tänder ljusen ansvarar för att släcka ljusen
  • Använd bara elektriska CE-märkta produkter såsom ljusslingor. Se till att lampornas styrka är anpassad till belysningen.

Förändring i antal bostadsbränder under december uppdelat på län:

Blekinge län: +29,63%
Dalarnas län: +15,4%
Gotlands län: +10,8%
Gävleborgs län: +52,17%
Hallands län: +3,45%
Jämtlands län: -36.17%
Jönköpings län: +30,43%
Kalmar län: -28,57%
Kronobergs län: +4,9%
Norrbottens län: -44,44%
Skåne län: +39,5%
Stockholms län: 10,58%
Södermanlands län: +17,95%
Uppsala län: +8,7%
Värmlands län: +6%
Västerbottens län: +/- 0%
Västernorrlands län: -4,76%
Västmanlands län: -22%
Västra Götalands län: +13.98%
Örebro län: +/- 0%
Östergötlands län: +53,47%

Källa: MSB

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Trygg-Hansa

You must be logged in to post a comment Login