Så minskar du olycksrisken när du cyklar med barnen

Av på 13 maj, 2022
Arkivbild

Dagarna är längre, temperaturen stiger, barncyklar inhandlas och fjolårets tas fram ur förråden, tydliga vårtecken, men också starten på en olycksdrabbad säsong – cykelolyckor bland barn leder till nästan 3 000 vårddagar på sjukhus varje år.

Trygg-Hansas barnsäkerhetsexpert ger sina bästa tips på hur småbarnsföräldrar kan minska risken för olyckor på cykelturen.

Varje år skadar sig tusentals barn så allvarligt i cykelolyckor att de tvingas uppsöka sjukhus och den mest olycksdrabbade perioden är april till oktober, med en topp under maj och juni*.

För att minska risken för olyckor och oönskade sjukhusbesök är det enligt Alexandra Björnsson, barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa, viktigt att vidta rätt säkerhetsåtgärder innan man släpper i väg sitt barn på cykeln.

Släpp inte ut barnen i trafiken för tidigt

Det är bra att introducera barnen vid cykling i tidig ålder, vid ungefär 1,5 års ålder brukar barn vanligen kunna börja använda en trehjuling. När barnet är cirka tre år kan det vara lämpligt att ersätta trehjulingen med en springcykel, för att öva upp balansen innan det lär sig cykla ordentligt. Vid fem-sex års ålder är de flesta barn mogna för en tvåhjuling och som förälder bör man då springa bakom och hålla i pakethållaren.

Enligt Alexandra ska man helst inte använda stödhjul, då det ger barnet en falsk känsla av balans. När det är dags att ge sig ut i trafiken är det en god idé att använda en hög vimpel bak på cykeln så barnet syns ordentligt.

– Många föräldrar släpper ut sina barn på egen hand i trafiken alldeles för tidigt. Forskning visar att barn är mogna att cykla i trafik först i tolvårsåldern och då bara om trafiksituationen är relativt okomplicerad, säger Alexandra Björnsson, barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Hjälm en självklarhet både för barn och vuxna

Hjälm ska användas oavsett storlek på cykeln. Genom att vänja barnet vid hjälm tidigt, redan på trehjulingen, minskar du inte bara skaderisken utan gör hjälmen till en naturlig del av cyklingen redan från början. Se gärna över era hjälmar där hemma, det är aldrig fel att investera i en ny, speciellt om man vet med sig att hjälmen blivit utsatt för stötar.

– Barn under sju år ska självklart ha på sig småbarnshjälm med grönt spänne, glöm inte att det idag är lag på att alla barn under 15 år använder hjälm. Säkerställ att hjälmen sitter rätt, särskilt om den är ärvd efter ett äldre syskon. Glöm inte att du som förälder alltid ska använda hjälm både när du ger dig i väg på en cykeltur ensam och tillsammans med barnet. Barn gör som bekant inte som man säger utan som man gör, säger Alexandra Björnsson.

Många cyklar går i arv mellan syskonen, men det köps även varje år många nya cyklar. Då gäller det att tänka till lite extra, till exempel vad gäller cykelns storlek.

– Köp eller använd inte en för stor cykel som barnet kan ”växa med”, fel storlek ökar nämligen olycksrisken markant. När barnet sitter på sadeln ska båda fötterna nå ner till marken. Köp en färdigmonterad cykel, en cykel som du måste montera själv kan ha sämre stabilitet. Se även till att ha fotbroms, inte bara handbroms, eftersom barn ofta har svårt att koordinera hand- och fotrörelser, säger Alexandra Björnsson.

Barnexpertens 10 tips för säker cykling

 1. Barn upp till sju år ska använda en särskild småbarnhjälm med grönt spänne som löser ut vid tryck och hjälmen ska vara CE-märkt.
  .
 2. Vid tre års ålder kan det vara lämpligt att byta trehjulingen mot en springcykel för att öva upp balansen innan man lär sig cykla på riktigt.
  .
 3. Vänta med tvåhjuling till dess att barnet är ungefär fem-sex år.
  .
 4. Först vid ungefär 12 års ålder är barn generellt sett mogna för att cykla i trafik.
  .
 5. Köp inte en för stor cykel som barnet kan ”växa med”. När barnet sitter på sadeln ska båda fötterna nå ned till marken.
  .
 6. Kontrollera att pedalerna har en räfflad yta, så att inte foten halkar av.
  .
 7. Installera ringklocka på cykeln – det är det lag på.
  .
 8. På en barncykel behövs lyse bara om den ska användas när det är mörkt. Då behöver den också ha vit reflex fram och röd bak samt vita eller orangegula på sidorna.
  .
 9. En hög vimpel på cykeln gör att barnet syns bättre i trafiken.
  .
 10. Se till att ha fotbroms, inte bara handbroms, eftersom barn ofta har svårt att koordinera hand- och fotrörelser

Sverige
Örebronyheter

Källa Trygg Hansa
* https://rib.msb.se/filer/pdf/27410.pdf

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in