Så mycket kostar ett svenskt pass på Darknet

By on 5 oktober, 2022
Arkivbild

Pass, ID-kort och hela personliga identiteter är några av de saker som kan köpas på Darknet – en för många dold del av internet, i en undersökning utförd av NordVPN framkommer att ett svenskt pass kostar i genomsnitt 95 kronor på Darknet. Ett pris som gör det svenska passet till det fjärde billigaste i världen. 

I en undersökning gjord av cybersäkerhetsföretaget NordVPN har man analyserat en av marknadsplatserna på Darknet där över 720 000 föremål sålts för totalt 164,3 miljoner kronor. De föremål som hittades var inte bara pass, personliga ID-kort och körkort, utan även e-postadresser, bankkort och personliga inloggningsuppgifter. Undersökningen visar att ett svenskt pass kan köpas för endast 95 kronor, vilket är ett mycket lågt pris jämfört med många andra länder. I hela EU är snittpriset 950 kronor för ett pass.

– Marknadsplatsen som undersöktes är bara toppen av isberget och idag finns det över 30 000 webbplatser på Darknet. I själva verket utgör den del av internet som är öppen och tillgänglig för alla endast fyra procent av hela internet. Omfattningen av information som erbjuds på dessa illegala marknader visar hur viktigt det är att ta hand om sin säkerhet och integritet online, säger Adrianus Warmenhoven, cybersäkerhetsexpert på NordVPN.

Undersökningen visar även att ett svenskt ID-kort, som också hade ett genomsnittligt pris på 95 kronor, är det femte billigaste ID-kortet i världen. En svensk identitet, det vill säga fullständigt namn, personnummer och adress, hade ett genomsnittligt pris på 542 kronor.

Så förhindrar du att dina personuppgifter säljs på Darknet:

  • Kontrollera vilka hemsidor som lagrar din data: Hackare får tillgång till personliga uppgifter genom att ta sig in på webbplatser du delar din data med. Om en hemsida ber dig om personlig information, kontrollera hur företaget säkrar data och vilka åtgärder som vidtas om den läcker.
    .
  • Håll koll på dina konton: Aktivera säkerhetsinställningarna för alla dina konton så att du notifieras när inloggningsförsök görs från en annan enhet än din egen.
    .
  • Läs på och var på din vakt: Du kan vara proaktiv genom att läsa på om hur man håller sig säker på de enheter och tjänster du använder. Du bör också veta hur du ska agera snabbt om känsliga uppgifter används utan din tillåtelse.
Typ av data Genomsnittligt pris på Darknet (SEK)
Bankkortuppgifter 155 kr
Pass 95 kr
ID-kort 95 kr
Personlig e-post 95 kr
Fullständig identitetsuppsättning 542 kr

Sverige
Örebronyheter

Källa NordVPN
Om Darknet
Darknet är en dold del av internet som inte är tillgänglig från kommersiella webbläsare som Google Chrome, Safari eller liknande. För att komma åt denna del av internet behöver man använda sig av TOR-nätverket. Syftet med Darknet var från början att möjliggöra helt anonym kommunikation, men platsen har även använts för illegal verksamhet. Darknet blandas ofta ihop med The Deep Web, vilket är den del av internet där sekretessbelagd och lösenordskyddad information finns.
Om undersökningen
Uppgifterna har sammanställts i samarbete med oberoende forskare som är specialiserade på forskning inom cybersäkerhet. Studien genomfördes i syfte att varna användare om möjliga faror med illegala aktiviteter som människor deltar i på Darknet. Forskarna utvärderade en marknadsplats på Darknet och tog del av dess information, vilket inkluderade titel på produkter, pris och land. Information relaterad till en identifierad eller identifierbar individ (såsom namn, kontaktinformation eller annan personlig information) inkluderades inte i undersökningen. Inget på marknadsplatsen köptes eller granskades mer noggrant än vad som tidigare angivits. Data erhölls den 1 april 2022. Växelkursen från USD till SEK var 1 till 9,5 vid tidpunkten för konvertering (2022.04.21).
Om NordVPN
NordVPN är världens mest avancerade VPN-tjänst och används av miljontals internetanvändare över hela världen. NordVPN erbjuder dubbel VPN-kryptering och Onion Over VPN, samt garanterar integritet med noll spårning. En av produktens nyckelfunktioner är Threat Protection som blockerar skadliga webbplatser, skadlig programvara, spårare och annonser. NordVPN är väldigt användarvänlig, erbjuder ett av de bästa priserna på marknaden och har över 5 000 servrar i 60 länder världen över. För mer information: nordvpn.com/sv.

You must be logged in to post a comment Login