Så mycket skräpar munskydden ner

Av på 21 april, 2021
En klar majoritet av svenskarna har under det senaste året sett munskydd ligga på marken som skräp. Foto: Håll Sverige Rent

I en undersökning som Håll Sverige Rent har genomfört svarar 80 procent av svenskarna att de har sett nedskräpning av munskydd senaste året. En tredjedel av dem har sett det dagligen.

”Coronaskräpet är ett helt nytt skräp som inte har funnits förut”, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

  • En klar majoritet av svenskarna har under det senaste året sett munskydd ligga på marken som skräp.
  • Bland de som sett munskydd ligga på marken som skräp, uppger en tredjedel att de sett detta dagligen (under senaste året).
  • Vanligast att se munskydd ligga som skräp i anslutning till kollektivtrafiken eller på gator/trottoarer.

Det är slutsatserna av en ny undersökning som Håll Sverige Rent har genomfört tillsammans med Novus. Det nya coronaskräpet är här och Håll Sverige Rent ska i år för första gången kartlägga hur mycket det faktiskt skräpas ner med munskydd och plasthandskar.

I sommar kommer kategorierna munskydd och engångshandskar att läggas till som kategorier i de skräpprotokoll som används för Håll Sverige Rents mätningar i stadsmiljö, parker och rinnande vatten. De nya kategorierna kommer även att finnas med i en mätning längs med större vägar i Uppsalaområdet som ska göras i samarbete med Trafikverket.

”När coronan kom och folk började använda de här produkterna började också allmänheten höra av sig till oss och berättade att de hade sett munskydd och plasthandskar ligga och skräpa. Så det känns viktigt att ta reda på exakt hur mycket skräp blir det till följd av de här nya vanorna”, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Regionalt
Örebronyheter

Källa Håll Sverige Rent
Ladda ner hela undersökningen som PDF här eller längre ner på sidan: https://via.tt.se/data/attachments/00718/85e164b3-1f22-4f6d-befa-a445d4973d63.pdf

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in