Så mycket spenderar svenskarna på sportlovet

By on 10 februari, 2023
Arkivbild

Ny undersökning från Amazon.se visar att de svenskar som planerar sportlovaktiviteter i genomsnitt kommer att spendera ca 5 363 kronor på sportlovet i år. Samtidigt uppger nästan en av fyra att de budgeterat för mindre än 500 kronor.

Skidbackarna kan bli tommare under årets sportlov. Över hälften av svenska sportlovsfirare kommer stanna på hemmaplan, och bara en av tio kommer åka på skidsemester.

Undersökningen visar även att en av fem svenskar planerar att spara pengar i år genom att leta efter olika rabatter och erbjudanden.

Trots ett osäkert ekonomiskt läge, med bland annat hög inflation, höga elpriser och räntehöjningar, kommer tre av fyra (76 procent) svenska sportlovsfirare inte att hålla hårdare i plånboken i år jämfört med tidigare år. Det visar en ny undersökning genomförd av Novus på uppdrag av Amazon.se. Undersökningen visar att de svenskar som planerar sportlovaktiviteter i genomsnitt kommer att lägga 5 363 kronor på sportlovsaktiviteter. Samtidigt uppger nästan en av fyra svenskar (23 procent) att de kommer att spendera mindre än 500 kronor totalt på sportlovsaktiviteter.

Anmärkningsvärt är att ensamstående föräldrar planerar att spendera 8 185 kronor i genomsnitt, långt över den genomsnittliga sportlovsbudgeten.

Gulfem Toygar, Sverigechef på Amazon.se menar att det inte behöver kosta skjortan att underhålla barnen på sportlovet: ‘Sportlovet är ett välkommet avbrott i vardagen för många, en möjlighet att hitta på roliga aktiviteter både inomhus och utomhus. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att man inte behöver gräva några djupare hål i fickan för att skapa härliga minnen ihop med familjen. Ett roligt pussel, en eftermiddag i pulkabacken eller mysig filmkväll kan vara minst lika uppskattat som en dyr skidsemester’, säger Gulfem Toygar.

Skidbackarna kan bli tommare än vanligt i år då färre än en av tio (9 procent) planerar en skidresa. I stället stannar över hälften (56 procent) av svenska sportlovsfirare på hemmaplan, där en knapp tredjedel (30 procent) planerar för utomhusaktiviteter såsom pulka- och skridskoåkning och drygt en femtedel (26 procent) planerar för inomhusaktiviteter som dator/TV-spel, läsning, bakning eller film.

Så planerar svenskar att spara pengar under året

De första månaderna på året är de tuffaste ekonomiskt för många och undersökningen visar också att många försöker hitta olika sätt att spara pengar på. Under 2023 kommer exempelvis fyra av tio (41 procent) troligen att shoppa mindre, medan en av fem (21 procent) istället siktar på att leta efter olika rabatter och erbjudanden för att spara pengar. En av tre (33 procent) kommer att spendera mer tid utomhus, medan och lite drygt var fjärde svensk (27 procent) uppger att de kommer att läsa fler böcker under året.

Stora skillnader regionalt

  • I Småland uppger varannan (51 procent) svarande att de kommer att shoppa mindre under 2023, vilket är högst i Sverige. Vad smålänningar däremot inte vill göra avkall på är restaurangbesök.
  • I Norrland är det bara 36 procent som tänker shoppa mindre under 2023, vilket är lägst i landet. Dock kommer hela 28 procent leta fler rabatter och erbjudanden under året, högst av alla regioner i Sverige. Det är främst sport och fritidsutrustning som norrlänningarna inte vill vara utan (29 procent).
  • Två av fem i västsverige (39 procent), södra Sverige (40 procent) och Stockholm (43 procent) kommer att shoppa mindre. Både västsvenskar och stockholmare prioriterar resor och sport och fritidsutrustning, medan sydsvenskarna hellre spenderar pengar på restaurangbesök, resor och elektronikprylar.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Amazon

You must be logged in to post a comment Login