Så påverkar dejtingapparna våra relationer

By on 18 juni, 2024
Arkivbild

Från tryckare på dansgolvet till swipeande i soffan, sociala medier har gjort att dejtingkulturen genomgått omfattande förändringar. Men hur har denna ständiga tillgång till nya potentiella partners påverkat våra relationer?

Detta har undersökts i Onanirapporten 2024, som visar att svenskar ser både för- och nackdelar med dagens dejtingkultur.

Med en uppsjö av appar, med vad som kan kännas som ett oändligt utbud, är dejtinglivet kanske mer av en djungel än någonsin och en ny undersökning visar att åtta av tio kvinnor och sju av tio män känner att dejtingappar gör dem utmattade. LELO har tagit reda på hur svenskarna tror att dejtingappar och sociala medier påverkar vårt dejtingliv och våra relationer.

Sverige toppar listorna för flest singelhushåll. Kanske kan man tro att dejtingapparna skulle råda bot på detta, men många svenskar tror i stället att det eviga swipeandet försvårat jakten på äkta kärlek. En majoritet tror att nätdejting bidragit till mer oseriöst dejtande och att engångsligg och andra kortare förbindelser ökat. Var tredje tror även att det gjort att vi har sex med allt fler och att det blivit svårare att hitta långvariga relationer. Endast sju procent tror att dejtingappar bidragit till mer seriöst dejtande.

– I vår nutida kultur med dagens individualism, ett högteknologiskt samhälle och 24/7-levnadssätt förväntar vi oss att få våra behov tillfredsställda omedelbart och vårt tålamod har sjunkit avsevärt. Detta genomsyrar hela vårt samhälle, så givetvis färgar det av sig på våra relationer och framför allt på dejting. Effekten blir att vi upplever omedelbar tillfredställelse i stunden, det är lättare att hitta sexpartner och vi kan ha sex med fler, en kvantitativ förbättring och förenkling tack vare dejtingapparna. Men den kvalitativa, djupodlade och långvariga relationen och partnern, som de flesta faktiskt önskar att hitta i livet, är svårare att träffa här, säger Erika Alsborn, sexexpert, LELO.

Syftet med nätdejting verkar dock skilja sig mellan åldrarna. I åldersgruppen 50–64 år tror tio procent att dejtingappar bidragit till mer seriöst dejtande, vilket endast två procent mellan 18–29 år tror. I stället uppger hela 65 procent i den yngsta åldersgruppen att det blivit vanligare med engångsligg och 62 procent att det bidragit till mer oseriöst dejtande.

Framför allt upplever unga kvinnor svårigheter i att finna långvariga relationer på grund av sociala medier och dejtingappar, vilket uppges av 45 procent.

Nöje
Örebronyheter

Källa: LELO

You must be logged in to post a comment Login