Så påverkas svenska bryggerier när gårdsförsäljning införs

By on 1 juni, 2025
Bild från Remmarlövs gårdsbryggeri, Sveriges Bryggerier

Från och med idag 1 juni, är det tillåtet för svenska bryggerier att bedriva gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker. Sveriges Bryggerier välkomnar att möjligheten nu införs, men vill samtidigt nyansera förväntningarna, både vad gäller den administrativa bördan och försäljningens faktiska potential.

Gårdsförsäljningen av alkoholhaltiga drycker som införs i Sverige den 1 juni har potential att bli ett trevligt inslag för delar av besöksnäringen, men enligt Sveriges Bryggerier riskerar reformen att få begränsad effekt för den svenska bryggerinäringen i stort.

— Det är glädjande att svensk bryggerinäring hamnar i fokus, och gårdsförsäljning kan absolut bli ett uppskattat komplement i vissa delar av landet. Men som helhet är detta en symbolisk reform som gör lite för att lyfta hela branschen. För att vi ska kunna skapa fler jobb, bidra till exporten och stärka vår konkurrenskraft behövs större krafttag, säger Anna-Karin Fondberg, vd för Sveriges Bryggerier.

Regeringens förslag innebär att endast småskaliga producenter kan omfattas, samtidigt som större aktörer exkluderas, trots att dessa i många fall har etablerad besöksverksamhet och skulle kunna bidra till ökad turism.

— Vi ser att gårdsförsäljning kan bidra till besöksnäringen, men för många av våra medlemmar är detta inte en realistisk försäljningskanal. Fokus bör ligga på att förbättra förutsättningarna för hela bryggeribranschen, inte minst genom ett starkt Systembolag och en rättvis alkoholbeskattning, säger Anna-Karin Fondberg.

För att ett bryggeri ska få bedriva gårdsförsäljning krävs:

  • Särskilt tillstånd från kommunen.
  • Att besökare deltar i och betalar för ett minst 30 minuter långt besöksarrangemang med kunskapshöjande inslag.
  • Genomförande av godkänt kunskapsprov av ansvariga personer i verksamheten.
  • Att försäljningen sker direkt efter besöket och inom angivna kvantitetsgränser (t.ex. max 3 liter starköl per person och besök).
  • Att besökare informeras om alkoholens skadeverkningar.
  • Att man har en produktion om max 400 000 liter/år

Sveriges Bryggerier lyfter särskilt att reformen slår olika mot olika typer av aktörer, något som riskerar att försvaga den mångfald som länge präglat den svenska öl- och dryckeskulturen. Flera medlemmar uttrycker oro för att de, trots att de tillhör kategorin småskaliga, inte kommer att omfattas på grund av produktionsgränser eller andra begränsningar.

— Förslaget är paradoxalt. Samtidigt som man vill främja besöksnäringen utesluter man de bryggerier som redan är en del av den. Det försvagar den mångfald som länge präglat den svenska öl- och dryckeskulturen. Det är också oroväckande att Systembolaget antytt att det lokala och småskaliga sortimentet kan komma att ses över om gårdsförsäljning införs, det är i dag den viktigaste försäljningskanalen för de flesta av landets mindre bryggerier, säger Anna-Karin Fondberg.

Tre önskemål för att stärka hela branschen:

  1. Sänk punktskatten på öl, cider och andra bryggeriprodukter. Det skulle öka konkurrenskraften och skapa fler arbetstillfällen.
  2. Bevara det lokala och småskaliga sortimentet (TSLS) på Systembolaget som är en avgörande försäljningskanal för mindre bryggerier.
  3. Öppna gårdsförsäljningen för alla aktörer. Även medelstora och stora bryggerier med etablerad besöksverksamhet bör kunna omfattas.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Sveriges Bryggerier

You must be logged in to post a comment Login