Så planerar örebroarna att handla under mellandagsrean

By on 26 december, 2021

En undersökning gjord av Prisjakt om hur Örebroarna planerar att handla under årets mellandagsrea, i snitt planerar de att spendera 1 613 kr på årets rea.

Efter en intensiv reahöst återstår alltså de riktigt klassisk reahögtid, mellandagsrean. Data från Prisjakt visar att intresset för rean online ökade med nästan 17 procent i fjol, något som kan bero på att fler valde att handla online än i fysiska butiker under den pandemivåg som sköljde in över Sverige i fjolårets jultider. I år uppger fler svenskar att de planerar att handla främst i fysisk butik (36%) än online (26%).

Inför årets reaperiod förväntar sig svenskarna en rabattsats på 43 procent. När Prisjakt undersöker hur reorna såg ut under fjolårets rea visar det sig att mellandagsrean endast är 2,3 procent billigare än en vanlig dag i november. Tittar man på varor som haft en prisnedgång på 10 procent och mer var den generella prisnedgången 22,85% procent.

– Det är intressant att det funnits ett uppdämt behov av att handla i fysisk butik. När vår undersökning genomfördes – i oktober 2021 – uppgav endast 13 procent att oron att bli smittad av covid-19 var en anledning till att välja onlineshopping före handel i fysisk butik. Nu när smittspridningen åter börjat stiga igen och restriktionerna är ett faktum, är det dock ändå troligt att fler konsumenter kommer välja onlinehandel före fysiska butiker, säger Oscar Hagman, dataanalytiker på Prisjakt Insights.

Så planerar örebroarna att handla under mellandagsrean

 • Örebroarna planerar att i snitt handla för 1 613 kronor under årets mellandagsrea.
 • Örebroarna förväntar sig en rabattsats på 42 procent under mellandagsrean.
 • Nästan en av tre örebroare (31%) kommer handla det mesta i fysisk butik under mellandagsrean. 25% uppger att de kommer handla det mest online under mellandagsrean.

Många stressade av reahögtider som mellandagsrean

Hälften av svenskarna upplever att det finns stressfaktorer som påverkar dem kopplat till reaperioder som mellandagsrean. Exempel på sådana är hetsiga reklambudskap (22%), rädsla för att produkten ska ta slut (14%) och negativ påverkan på klimatet (26%).

Här är de tio populäraste produktkategorierna på Prisjakt under mellandagsrean 2020:

 1. Mobiltelefoner
 2. TV-apparater
 3. Hörlurar
 4. Bildskärmar
 5. Grafikkort
 6. Bärbara datorer
 7. Jackor
 8. Spelkonsoler
 9. Surfplattor
 10. Smarta klockor

Topplistan baseras på statistik över antalet besök från produktkategorier till butiker mellan den 25/12/20 och 4/1/21.

Ekonomi | Örebro
Örebronyheter

Källa Prisjakt
* Prisjakt Consumer Interest Index, ett verktyg som rapporterar som svenskarnas köpintresse (klick från Prisjakt till butik) för olika produkter och kategorier. Denna specifika undersökning baserades på flera miljoner svenskars aktivitet på Prisjakt, den 26 december 2020 jämfört med 26 december 2019.
**Statistik från Kantar Public och Prisjakts undersökning. Undersökningen genomfördes via Kantar Public riksrepresentativa och slumpmässigt rekryterade Sifopanel under tidsperioden 12–22 oktober 2021. Totalt har 3400 intervjuer samlats in bland svenska allmänheten av personer i åldrarna 18–79 år.
***Data från Prisjakt Price Index, ett verktyg utvecklat av Prisjakt som rapporterar om prisändringen (%) på produkter och produktkategorier. Datan som undersökts är priserna 1 november 2020 jämfört med 26 december 2020. 

You must be logged in to post a comment Login