Så semestrar svenskarna i sommar

Av på 15 juli, 2021

För första gången sedan pandemins utbrott börjar svenskarna nu planera för att resa utomlands igen. Prisjakts data, som baseras på miljontals svenskars köpbeteenden, visar hur köpintresset för resväskor ökat med hela 38 procent hittills i juli. Men även om hela 800 000 svenskar väntas resa utomlands i sommar så visar en studie från Kantar Sifo att friluftssemester i Sverige fortsatt är sommarens storfavorit.

Sedan mars 2020 har Prisjakt noterat ett rekordlågt köpintresse för resväskor. Inför fjolårets semesterperiod köpte svenskarna istället friluftsutrustning som aldrig förr, samtidigt som hemester var årets trendord. I år är läget något annorlunda; enligt en ny studie utförd av Kantar Sifo på uppdrag av Prisjakt planerar nämligen nästan 70 procent av svenskarna att resa denna sommar*.

Även om de allra flesta uppger att de planerar att enbart resa inom Sveriges gränser skvallrar Prisjakts statistik från miljontals svenskars köpintresse om att många även kommer resa utomlands. Svenskarnas intresse för resväskor har stigit dramatiskt och är hela 38 procent högre hittills i juli jämfört med samma period ifjol**.

– Trots att många uppger att de kommer spendera sommarsemestern på hemmaplan eller i Sverige är det nu tydligt att många hoppas kunna ta sig utomlands inom en snar framtid. Redan i maj noterade vi att svenskarna började söka allt mer efter resväskor och sedan har det bara ökat ytterligare, säger Oscar Hagman, dataanalytiker på Prisjakt Insights. 

När svenskarna får frågan om sina sommarplaner uppger 11 procent att de planerar en utlandssemester, vilket översätts till cirka 800 000 personer***. Tittar man närmare kan man se ett samband med vaccinationsgrad, av de som planerar att resa utomlands har nämligen 70 procent antingen påbörjat eller slutfört sin vaccinering. Dessutom uppger var tionde person i åldersgruppen 18-29 år att de kommer skjuta upp årets semester just för att öka möjligheten att hinna bli vaccinerad innan.

För de 64 procent som planerar att semestra i Sverige i sommar är fjolårets stora intresse för friluftsliv under semestern fortsatt mycket stort. Enligt undersökningen är fler än två av tre svenskar (68%) intresserade av att testa på friluftsaktiviteter i sommar. Vandra (46%), cykla (30%) och campa (29%) är de aktiviteter flest är intresserade att utföra*. 

– Att den stora friluftstrenden fortsatt lyser stark syns tydligt i vår data, där friluftsbyxor, termosar och flytvästar är några populära produkter som det till och med klickas ännu mer på nu än under förra årets outdoor-boom. Köpintresset för vissa grundläggande prylar, såsom tält, är dock lägre i år vilket utifrån förra årets rekordsiffror kan antas bero på att många redan införskaffat sig en hel del friluftsprylar förra året och nu återanvänder dem, säger Oscar Hagman, dataanalytiker på Prisjakt Insights. 

Statistik från Prisjakts undersökning utförd av Kantar Sifo visar bland annat att: 

 • 69 procent av boende i Östra Mellansverige planerar att resa i sommar. Bland svenskarna som helhet ligger samma siffra på 70 procent.
   
 • Av de som uppger att de planerar att resa i sommar svarar 8 procent av boende i Östra Mellansverige att de planerar att resa utomlands och 66 procent att de planerar att resa i Sverige. Bland svenskarna som helhet ligger samma siffror på 11 procent respektive 64 procent. 
   
 • 76 procent av boende i Östra Mellansverige är intresserade av att testa på friluftsaktiviteter under semestern i sommar. Bland svenskarna som helhet ligger samma siffra på 68 procent.
   
 • 5 procent av boende i Östra Mellansverige kommer senarelägga semestern för att öka möjligheten att vara vaccinerad under semestern, vilket är samma siffra som för svenskarna i helhet. 

Övrig statistik från undersökningen*:

 • 81 procent av svenskarna kommer ha semester i sommar. Totalt planerar 69 procent att resa i sommar, där 58 procent planerar att resa i Sverige och 6 procent planerar att resa både i Sverige och utomlands. 5 procent planerar att enbart resa utomlands. 
 • De flesta (86%) kommer inte skjuta upp sin semester för möjligheten att vara vaccinerad under semestern. 
 • 5 procent kommer skjuta upp semestern för att öka möjligheten att vara vaccinerad under semestern. Unga män (18-29 år) är mest benägna att skjuta på semestern för möjligheten att vara vaccinerad under semestern (15%).  
 • 69 procent av de som uppger att de kommer att resa har påbörjat vaccineringen eller är fullt vaccinerade. 
 • Friluftsaktiviteter är fortsatt populärt i år. Enligt undersökningen är 68 procent av svenskarna intresserade av att testa på en eller flesta friluftsaktiviteter.
 • Kvinnor 18-29 är den målgrupp som är mest intresserad av att utföra en eller flera friluftsaktiviteter i år (81%). 
 • Vandra (46%), cykla (30%) och campa (29%) är de aktiviteter flest är intresserade av att utföra under semestern, följt av fiske (21%), hajka (11%) och klättra (10%). 

Trendande hemester-prylar****

 • Myggfällor och skydd (+287%)
 • Pizzaugn (+193%)
 • Trädgårdsbord (+92 %)
 • Sommardäck (+83%)
 • Bilbarnstolar (+55 %)
 • Robotgräsklippare (+53%)
 • Termos (+50%)
 • Hiking- eller vandringsskor (+20%)
 • Flytväst (+18 %)

**Om undersökningen: Undersökningen är genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av Prisjakt med ett slumpmässigt och riksrepresentativt urval av personer i åldrarna 18–79. Totalt samlades 1028 intervjuer in under tidsperioden 7-10 juni 2021.

*Prisjakt Consumer Interest Index, ett verktyg som rapporterar som svenskarnas köpintresse (klick från Prisjakt till butik) för olika produkter och kategorier. Denna specifika undersökning baserades på flera miljoner svenskars aktivitet på Prisjakt, under perioden 1 – 13 juli 2021 jämfört med perioden 1 – 13 juli 2020. Produkterna man undersökte var Resväskor och samt produkter inom Sport och Outdoor. 

*** Enligt statistik från SCB är invånarantalet som är i åldrarna 18-79 i Sverige totalt 7 421 201. I Kantar Sifos undersökning på uppdrag av Prisjakt uppger 11%  att de enbart planerar att resa utomlands eller att de planerar att resa både utomlands och i Sverige, vilket av 7 421 201 svenskar är 816 000.

**** Kategorier som Prisjakt på ett eller annat sätt relaterar till semester på hemmaplan, som haft en extra stor popularitetsutveckling i juni 2021 jämfört med 2020.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Prisjakt

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in