Så ser vaccinplaneringen ut inför vecka 13

Av på 26 mars, 2021
Arkivbild.

Under vecka 13 vaccinerar Region Örebro län med 9 700 doser vaccin. Av dem kommer 7 500 att ges till dem som får första dosen. Att alla typer av vaccin nu kan ges till äldre gör att vaccinationstakten kan öka.

Under vecka 13 kommer Region Örebro län att vaccinera med 9 700 doser vaccin. Av dem fördelas 7 500 doser till dem som får första sprutan. Nu är det personer som är 75 år och äldre som ska boka tid för vaccination.

– Att vi har så pass många doser till dem som ska få första sprutan med vaccin gör att vi kommer att kunna vaccinera en ganska stod del av dem över 75 år under veckan, säger Erik Fredholm, ansvarig apotekare i Region Örebro län.

Att Astra Zenecas vaccin åter rekommenderas för äldre gör också att vaccinationstakten kan öka i den gruppen.

– Region Örebro län börjar omgående vaccinera med de doser av Astra Zenecas vaccin som finns sparade i våra kylar. Vi delar Folkhälsomyndighetens bedömning av att vaccinet ger ett mycket gott skydd mot allvarlig sjukdom i covid-19. För äldre personer är risken att bli allvarligt sjuk i covid-19 högre än risken att få en allvarlig biverkning av vaccinet, säger Erik Fredholm, ansvarig apotekare i Region Örebro län.

Under vecka 13 är tidsbokningen via e-tjänsten bara tillgängliga för dem som är över 75 år och äldre, övriga utpekade grupper ska boka via telefon. Detta för att undvika att personer som inte är i de prioriterade grupperna bokar tid.

De här vaccineras nu

  • De som kan boka tid för vaccination under vecka 13 är:
  • Du som är 75 år och äldre.
  • Du som har hemtjänst eller bor med någon som har hemtjänst.
  • Du som är 18 år eller äldre och får stöd enligt LSS eller har personlig assistans.
  • Du som arbetar på särskilda boenden, i hemsjukvård eller i hemtjänst.

Så många är vaccinerade i länet
I Örebro län har 37 476 personer fått sin första dos vaccin och 15 857 personer den andra. Det innebär 15,3 respektive 6,48 procent av länets befolkning. Siffrorna kommer att justeras upp eftersom den vaccinering som kommunerna gör rapporteras in i efterhand.

Hälsa | Länet/Lokalt
Örebronyheter

Källa: Region Örebro Län

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in