Så ser vaccinplaneringen ut inför vecka 16

Av på 16 april, 2021
Arkivbild

Under vecka 16 vaccinerar Region Örebro län med 15 700 doser vaccin. Nu kan personer som är födda år 1956 och tidigare boka tid för vaccination. Åldersgränsen gäller nu födelseår, inte som tidigare födelsedag.

Under vecka 16 kommer Region Örebro län att vaccinera med 15 700 doser vaccin på de fem vaccinationsmottagningarna. Vaccinet fördelas både till dem som får första och andra sprutan.

Personer som är födda år 1956 och tidigare är i den prioriterade grupp som erbjuds vaccin och kan boka tid. Åldersindelningen är justerad och går nu efter födelseår, detta efter ett nationellt förtydligande från Folkhälsomyndigheten. Den äldre gruppen ska främst boka tid via webbplatsen 1177.se där ingen inloggning behövs och en närstående kan hjälpa till med bokningen.

– Nu har vaccinleveranserna flutit på i några veckor, vi har kunnat hålla ett relativt högt tempo och gått neråt i åldrarna i en bra takt. Men leveranserna framåt är fortfarande osäkra och vi planerar just nu en kalendervecka i taget. Det innebär att vi lägger in tider i bokningen för ett par dagar framåt, det går inte att boka tid längre fram än så, säger Erik Fredholm, ansvarig apotekare i Region Örebro län.

Regionen inväntar information om Astra Zeneca

Region Örebro län inväntar mer information om hur personer som är yngre än 65 år och som har fått en första dos av Astra Zenecas vaccin ska fortsätta vaccineras. De i den gruppen som har inbokade tider för dos två de närmaste veckorna avbokas i väntan på besked.

Smittspridningen i länet ökar och hälso- och sjukvården är hårt belastad. Att vaccinera sig när man får möjlighet är en viktig del för att hindra smittspridningen och gör att färre riskerar att bli allvarligt sjuka.

– Det är glädjande att vi ser att vi har en god täckning i de äldre åldersgrupperna. En stor del av länets äldre invånare har valt att vaccinera sig och fått vaccin, säger Erik Fredholm.

De här vaccineras nu

  • De som kan boka tid för vaccination under vecka 16 är:
  • Du som är född 1956 eller tidigare.
  • Du som har hemtjänst eller bor med någon som har hemtjänst.
  • Du som arbetar i hemsjukvård eller i hemtjänst.
  • Du som är 18 år eller äldre och får stöd enligt LSS, har boendestöd eller personlig assistans.
  • Du som arbetar på särskilda boenden, som boendestödjare eller som personlig assistent.

25 procent av länsinvånarna har fått första dosen vaccin

I Örebro län har 63 410 personer fått sin första dos vaccin och 23 981 personer den andra. Det innebär 25,96 respektive 9,81 procent av länets befolkning. Siffrorna kommer att justeras upp eftersom den vaccinering som kommunerna gör rapporteras in i efterhand.

Hälsa | Länet/Lokalt
Örebronyheter

Källa: Region Örebro Län

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in