Så ska man göra om man ser barn eller djur i varm bil

By on 12 juni, 2024
Arkivbild

En bil parkerad i sommarvärmen kan snabbt förvandlas till en dödsfälla. för ett mindre barn eller ett husdjur. Detta gäller även om man lämnar en glipa i fönstret, för ventilation eller parkerar bilen i skuggan.

En vuxen person kan klara av 50 graders värme, men små barn överlever bara några minuter i sådan temperatur.

– Lämna aldrig små barn ensamma i bilen. Det gäller även om du bara ska springa ut och göra snabba ärenden. En avstängd bil ökar mycket snabbt till höga temperaturer en vanlig sommardag. Hög värme och hög luftfuktighet orsakar värmeslag, säger Katja Runestam Prinzell, bilreserådgivare på Riksförbundet M Sverige.

Liksom barn kan inte heller djur reglera värme och vätskebalans på samma sätt som vuxna personer. Därför får inte hundar, katter eller andra husdjur lämnas utan tillsyn i fordonet om det är möjligt att temperaturen inne i bilen går över +25 °C eller under –5 °C.

Polisen får årligen in anmälningar om framför allt hundar som har lämnats kvar i stekheta bilar.

Den som transporterar sitt husdjur är skyldig att se till att det får skugga och god ventilation. Många vill ha med sitt husdjur på familjesemestern, men det kräver god planering för att resan ska bli angenäm för alla parter.

– När du ska åka på en längre resa eller vet att du kommer att hamna i situationer då du måste lämna djuret i bilen är det viktigt att fundera på om du kan hitta en bättre lösning. I stället för att sitta långa stunder i en varm bil kanske ditt djur kan ha det bättre hos vänner eller på djurpensionat, säger Katja Runestam Prinzell.

Den som upptäcker ett barn eller husdjur som sitter instängd i en varm bil bör agera skyndsamt.

– Upptäcker du barn eller djur i en varm bil bör du ta det på allvar. Gör en bedömning av situationen. Försök att finna ägaren till bilen eller kontakta polisen. Är läget akut kan du slå sönder en bilruta för att släppa in luft, säger Katja Runestam Prinzell.

Den som ser ett instängt djur eller en person som visar tecken på överhettning har rätt att krossa en bilruta för att för att rädda djuret eller personen. Den som vidtar den räddande åtgärden måste vara beredd att identifiera sig för tillkallad polis eller bilägare.

Är läget mindre akut kan det vara lämpligt att kontakta Transportstyrelsen, för att få fram ägaruppgifter eller en butiks/varuhus högtalarsystem för att lokalisera bilens ägare.

– Flera hundägare har installerat luftkonditionering som fungerar även då bilen är parkerad. Bilrutorna är då stängda, information om AC och ägarens telefonnummer bör stå på rutan. Temperaturmätare kan finnas synlig på instrumentbrädan. Fungerar luftkonditioneringen behöver du inte göra någonting, upplever du något oroande, ring bilägaren som antagligen uppskattar din omtanke, säger Katja Runestam Prinzell.

Rekommenderade åtgärder från polisen.se:

  • Känn efter om bildörren är öppen.
  • Ring 112 om du anser att situation är akut, annars 114 14.
  • Notera registreringsnummer och klockslag.
  • Notera hur ventilation och lufttillförsel tillgodoses.
  • I nödfall: Krossa rutan. Om möjligt, välj en ruta som inte är nära barnet eller djuret för att undvika glassplitter.

Temperaturen stiger snabbt i parkerad bil*:

Klockslag Utetemperatur Väderlek Temperatur i bil
08.30 +22 °C Sol +23 °C
09.30 +22 °C  Sol +38 °C
10.30  +25 °C Sol +47 °C
11.30 +26 °C Sol +50 °C
12.30 +27 °C Sol +52 °C

*Källa: Svenska Kennelklubben

Hälsa
Örebronyheter

Källa: M Sverige

You must be logged in to post a comment Login