Så skyddar du dig bäst mot blixtnedslag

By on 8 juli, 2017
Skador till följd av blixtnedslag kostar samhället flera hundra miljoner kronor i försäkringsutbetalningar varje år.

Sommaren är högsäsong för blixtnedslag och åska, vi delar med oss utav de bästa tipsen för att skydda den känsliga elektroniska utrustningen mot skador vid blixtnedslag.

– Överspänningsskydd skyddar TV:n, PC:n, spelkonsolen, vitvaror och all annan elektronisk utrustning som är anslutet till elnätet. Att införskaffa ett överspänningsskydd kan visa sig bli en smart investering och försäkring vid blixtnedslag, säger Live Haukvik, COO på Komplett.

Skador till följd av blixtnedslag kostar samhället flera hundra miljoner kronor i försäkringsutbetalningar varje år. Den genomsnittliga skada ligger på nästa 18 000 kronor och man kunde undgått många av dessa skador med ett överspänningsskydd.

Det är väldigt enkelt att installera ett överspänningsskydd, det är ett separat uttag som kopplas på eluttaget. Den enda förutsättningen är att eluttaget är jordat.

– Vid köp av överspänningsskydd är det viktigt att tänka på hur många elektroniska enheter som ska anslutas. Det räcker med ett strömuttag för kaffemaskinen, men till TV-hörnan behöver du troligtvis ha ett överspänningsskydd med upp till sex uttag, säger Haukvik.

När det gäller lagring av data finns det också back-up-lösningar som säkrar externa hårddiskar och liknande.

– Det är inte bara själva utrustningen som kan bli skadad av blixtnedslag. Informationen på en dator eller familjens digitala bildsamling kan ryka om du inte skyddar enheten. 
Det är också tråkigt att komma hem från semestern till en frys som blivit förstörd av ett blixtnedslag, säger Haukvik.

Alla APC överspänningsskydd har ”Equipment Protection Policy”, vilket innebär att om den elektroniska utrustningen som kopplats till överspänningsskyddet ändå skulle skadas vid ett blixtnedslag, så blir den ersatt.

Se när blixtnedslagen kommer
Det är flest blixtnedslag i Sverige under juli och augusti, det finns flera hemsidor där du kan följa blixtnedslagen medan de slår ner över hela världen. Den mest välkända hemsidan är www.lightningmaps.org.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login