Så skyddar du dig mot tjuven på stranden

Av på 13 juli, 2021

Sol, semester och heta stränder. Det är en dröm för många, men badutflykter för även med sig stölder av värdesaker och andra irritationsmoment, som närgångna grannar på stranden. Men det finns saker att göra åt det mesta.

Under coronaåret 2020 uppmättes det lägsta antalet anmälda stölder som inträffat på strandbad och campingplatser under en 11-årsperiod. 754 stölder anmäldes, vilket kan jämföras med 828 stycken 2019 och 1 002 stycken året innan det. Detta enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ). Men trots att utvecklingen de senaste åren har gått i rätt riktning betyder det inte att stranden är riskfri.

Stranden är en svår plats att skydda sina värdesaker på, särskilt för föräldrar som ska ha uppsikt över barn. Det är lätt för en tjuv att snabbt rota igenom väskan som tillhör den som badar. Att någon stannar kvar för att vakta sakerna är det bästa skyddet.

– Om du har med dig värdefulla saker till stranden såsom mobil och plånbok är det bäst att inte lägga fram dessa. Tänk på att tjuven kan vara framme om du råkar somna i solen. Lägg dina värdesaker i strandväskan och använd den som huvudstöd, säger Helen Friberg, produktspecialist på If.

Och fortsätter:

– Tänk även på att lägga ifrån dig mobilen och ha uppsikt över barnen om de är med. Barn drunknar i det tysta.

Det finns dessutom fler alternativ än så. Nu när flera mobiler är vattentäta, i alla fall vad det gäller sötvatten, går det bra att bada med mobilen så länge fickan går att försluta ordentligt. För den som inte har vattentät mobil finns det skyddande plastfickor att köpa.

– Om du ska bada kan du skydda din mobil och andra värdesaker genom att ha dem i en vattentät skyddsficka. Se till att inte ha med dig mer värdesaker än vad som får plats i skyddsfickan om ingen har möjlighet att vakta dem på stranden, säger Helen Friberg.

Enligt Ifs undersökning tar 63 procent av alla med sig mobilen till stranden. Och i takt med att kontanter förekommer i allt mindre utsträckning är det just mobilen som har blivit viktigare att ha med sig som betallösning. Men den utgör även en stöldrisk, särskilt då den kan ligga i ett fodral tillsammans med korthållare. Ungefär en av tio har någon gång blivit av med mobilen på stranden enligt en undersökning från If.

Grannar som hjälper och stjälper

En lösning är att be grannen på stranden hålla koll på de egna föremålen när det är dags att bada. Vid en fullpackad strand där det är svårt att se alla som kommer och går kan det alltså vara lämpligt att bekanta sig med de närmsta grannarna.

Dock visar en färsk undersökning från If att ungefär en av tre personer (30 procent) stör sig på människor som inte håller avstånd på stranden, och alltså upplevs som för närgångna. Något som delvis kan bero på coronaviruset och rekommendationerna att hålla sig på avstånd från varandra.

If tipsar – så minskar du stöldrisken på stranden

• Köp en vattentät behållare för mobil, kontanter och andra viktiga småsaker som du kan ta med dig i badet.

• Sy in små fack i strandhandduken för att lättare hålla koll på prylarna när du solar.

• Håll utkik efter ficktjuvar inte bara på stranden utan även på väg till stranden. Särskilt om du är på en semesterort.

• Turas om att vakta medhavda saker vid stranden när det är baddags. Grannen på handduken bredvid går också bra att fråga om hjälp.

Vad av följande stör du dig mest på när du är på stranden? (Två svar möjliga): 

Sanden (t.ex. i kaffet, badkläderna)  13,20% 
Lek och skrik  14,32% 
Högljudda grannar  22,61% 
Folk som använder mobilen  5,84% 
Felparkeringar  9,28% 
Dåligt väder  38,06% 
Folk som inte håller avstånd  29,71% 
Inget  9,15% 
Är aldrig på stranden  11,07% 

I vilket eller vilka sammanhang brukar du använda / ta med din din mobiltelefon? 

På stranden  62,67% 
På cykelturen  44,89% 
På resa  81,23% 
Under träningspasset  37,87% 
Under bilkörning  47,81% 
På matcher  29,64% 
I duschen  9,48% 
Vid trädgårdsarbete  38,26% 
Annat  4,44% 
Inget av ovanstående  4,44% 
Jag har ingen mobiltelefon  0,20% 

Om undersökningen

Panelundersökningen genomfördes av Syno International och besvarades av 1 508 respondenter från ett flertal onlinepaneler 4-7 juni 2021. Respondenterna som ingick i undersökningen hade en jämn fördelning mellan kön, ålder och geografisk hemort. Syno International har 55 anställda på 12 kontor världen över som samlar in och hanterar data kring konsumenter för ledande företag och organisationer.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: If

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in