Så svalkar sig svenskarna längs vägen i sommar

By on 22 juli, 2022
Foto: Circle K

Hur ser svenskarnas dryckesvanor ut längs våra vägar i sommarhettan? Som en av de största försäljarna av kalla drycker längs väg har Circle K gått igenom sin försäljningsstatistik och kan avslöja svenskarnas favoriter.

Coca-Cola och Red Bull Original är de ohotade favoriterna för att svalka oss i sommar. I alla fall sett till försäljning på Circle K:s stationer runt om i landet. Faktum är att de två dryckerna toppar listan med såväl sina original- som sockerfria varianter. På plats fem kommer sedan Pepsi Max följt av ytterligare en Red Bull variant, fast i större förpackning.

– Energidryckerna är den i särklass största kategorin inom dryck och det syns inte minst när sommarvärmen slår till. Många vill åt energikicken och föredrar något kylt framför en kopp kaffe. Kolsyrade läskedrycker kommer på en trygg andraplats bland kategorierna, men samtidigt ser vi ju att läsken vinner som enskild dryck med Coca-Cola som etta, men även där är ett skifte möjligen på gång och Red Bull har gått om i flera regioner, säger Stina Frisell, kategorichef för drycker på Circle K.

Sett till hela landet är Coca-Cola den mest köpta drycken, men Red Bull har lyckats ta över tronen i Halland, Skåne, Stockholm, Södermanland och Västra Götaland. Sett till kategorier är dock energidryckerna överlägsen vinnare, undantaget Jämtland, Värmland, Västerbotten och Västernorrland där det fortfarande är kolsyrad läsk som säljer bäst totalt.

Kolsyrat vatten intar tredjeplatsen bland kategorier över hela landet och den enskilt populäraste drycken i kategorin är Ramlösa Original, men även Ramlösa Citrus och Loka dyker upp i topplistorna i vissa regioner. Södermanland, Värmland, Västra Götaland och Jönköping sticker ut som de enda regionerna där stilla vatten finns på topp tio i form av Imsdal.

– Tio-i-topp är rätt snarlikt över landet och det är tydligt att svenskarna har sina favoriter. Det finns dock tydliga lokala favoriter, bland annat Trocadero som dyker upp så högt som på fjärde och femteplats i vissa regioner, särskilt norrut i landet, medan den hamnar helt utanför listan i andra, avslutar Stina Frisell.

De mest populära dryckerna nationellt längs Sveriges vägar under juni 2022

Enskilda drycker

 1. Coca-Cola (50 cl)
 2. Red Bull Original (25 cl)
 3. Coca-Cola Zero (50 cl)
 4. Red Bull Sockerfri (25 cl)
 5. Pepsi Max (50 cl)
 6. Red Bull (355 ml)
 7. Nocco Focus (33 cl)
 8. Ramlösa Original (50 cl)
 9. Nocco Summer 2022 (33 cl)
 10. Powerade (50 cl)

Kategorier

 1. Energidrycker
 2. Kolsyrad läsk
 3. Kolsyrat vatten
 4. Stilla dryck
 5. Stilla vatten

Statistiken är baserad på försäljningsstatik från Circle K:s samtliga stationer i Sverige under juni månad 2022.

Sverige
ÖrebronyheterKälla: Circle K

You must be logged in to post a comment Login