Så tar du hand om ögonen under allergisäsongen

By on 19 april, 2017

Allergisäsongen är i full gång och många drabbas av röda, kliande och rinnande ögon. Vid ögonbesvär är det extra viktigt att tänka på den dagliga ögonhygienen. Dessbättre finns det mycket man kan göra på egen hand. Här ger ögonläkaren sina bästa råd.

”Under vår och sommar får många ökade besvär med ögonen. Det är inte heller ovanligt att drabbas av ögoninflammation på grund av pollenallergi. Daglig rengöring av ögonlock och ögonlockskanter kan lindra besvären under den här perioden”, säger Ann-Kathrine Alveblom, ögonläkare och medicinsk chef på Théa.

1. Kan besvären vara allergi?
Man räknar med att omkring en femtedel av alla vuxna och tonåringar har pollenbesvär under våren och sommaren.1 Vanliga pollen som orsakar allergi är björk, gräs och gråbo. Symtomen kan vara nästäppa, vattnig snuva, klåda i näsan och trötthet. Det är också vanligt att ögonen blir röda och irriterade och de kan klia och rinna. Vanligtvis drabbas båda ögonen.

2. Vanliga tecken på ögoninflammation
Ögoninflammation eller konjunktivit innebär inflammation i ögats bindehinna. Den kan orsakas av bakterier, virus, allergi eller främmande partiklar i ögonen. Vanliga symtom är röda ögon, klåda, skav, sveda och gruskänsla. Det är också vanligt med var och klet i ögonen, särskilt nattetid.

Tips! När ögoninflammationen orsakas av allergi kan den behandlas med ögondroppar och tabletter för allergi som finns att köpa receptfritt på apoteket.

3. Daglig rengöring är A och O
Daglig rengöring med sterila våtservetter, till exempel Blephaclean, är grunden vid allergiska ögonbesvär och ögoninflammation. Dessa tar bort kladd, sekret och partiklar (allergener) som kan vara retande för ögat. Blephaclean innehåller återfuktande och mjukgörande ämnen och minskar uppkomsten av bakterier.

Tips! Gör det till en vana att rengöra ögonlocken och huden kring ögonen morgon och kväll, samtidigt som du ändå tvättar dig och borstar tänderna.

4. Annan egenvård
Vid allergiska reaktioner kan tårsubstitut i form av ögondroppar ha lindrande effekt genom att skölja bort allergenet från ögats yta.2 Är ögonen mycket torra kan ögondroppar dessutom vara ett bra sätt att lindra besvären. Välj ögondroppar utan konserveringsmedel, t ex Thealoz Duo, som smörjer ögats yta och ger naturlig återfuktning.

5. Osäker på dina ögonbesvär? Vänd dig till din doktor.
Är det första gången du drabbas av kliande ögon eller andra allergiska symtom bör du kontakta din husläkare för utredning och diagnos. Vid plötsliga synförändringar, värk i ögat, ljuskänslighet eller om du får främmande partiklar i ögat som inte går att skölja bort är det viktigt att kontakta din husläkare eller akutmottagning.

Blephaclean – skonsam rengöring med bevisad klinisk effekt
Daglig vård av ögonlocken och huden närmast ögonen är viktigt vid flera vanliga ögonbesvär. Blephaclean avlägsnar kladd, sekret och skorpbildningar – och minskar bakteriehalten med 63%.3 Våtservetterna rengör, stimulerar läkning och nybildning av hud, återfuktar och skyddar utan att irritera ögon eller hud. De kan även användas för makeupborttagning. Blephaclean rekommenderas för personer med:

Kladdiga ögon (vid t ex allergi, infektioner m.m.)
Ögoninflammation
Blefarit
Torra ögon

Före ögonkirurgi (enligt läkares anvisningar)
Blephaclean våtservetter är framtagna i samarbete med hud- och ögonläkare och är helt fria från parfym, konserveringsmedel och parabener. De är godkända för vuxna och barn över 3 månader. Blephaclean är den första och enda produkten i sitt slag med CE-märkning som medicinteknisk produkt.

Hälsa
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login