Så tar du hand om synen på hemmakontoret

Av på 25 februari, 2021
Sitter man många timmar framför skärm på dagarna är det extra viktigt att ta hand om sina ögon. Foto: Specsavers

Vila ögonen, justera skärmens ljus och skaffa terminalglasögon. Det är några av de sju tips som Erik Ryderberg, optiker och klinisk chef för optikerkedjan Specsavers i Sverige nu ger för alla som sitter framför skärmen långa dagar på hemmakontoret.

1) Vila ögonen.

Titta regelbundet bort från datorskärmen och fokusera på något längre bort. Titta till exempel ut genom fönstret ett par minuter. Genom att titta på ett objekt långt bort slappnar musklerna i ögat av, det ger vila för ögonen.

2) Ta regelbundna pauser från skärmen.

Korta, frekventa pauser hjälper ofta bättre än tillfälliga, långa pauser. Glöm inte att blinka, det är lätt hänt att man stirrar koncentrerat på skärmen längre stunder och då blir ögonen än mer grusiga och upplevs torra.

3) Ha rätt belysning.

Se över belysningen i rummet du befinner dig så det inte är för starkt eller bländande.

4) Justera skärmens inställningar.

Se till att ljusstyrkan är samma som omgivningens och justera teckenstorleken så det känns behagligt att läsa.

5) Anpassa din arbetsplats.

Du ska ha bra hållning, bra höjd på stolen och 60-80 cm avstånd till skärmen, som ska vara vid ögonhöjd eller något lägre.

6) Använd terminalglasögon.

Ett par glasögon för bildskärmsarbete är anpassade till de speciella arbetsavstånden som ofta uppstår när en person placeras framför en bildskärm. Observera att terminalglasögon som du fått anpassade efter din fasta arbetsplats inte säkert passar vid hemmaarbete och de nya förutsättningarna det innebär.

– Det är som balsam för ögonen, det skulle hjälpa många som arbetar framför en datorskärm, och på hemmakontoret framför laptoppen är det än större risk att man anstränger både ögon och kroppen på grund av sittställningen och den mindre skärmen, säger Erik Ryderberg, optiker och Klinisk kvalitetschefför optikerkedjan Specsavers i Sverige.

7) Kolla dina ögon.

Regelbundna synundersökningar är viktigt för att ta hand om ögonen och synen och upptäcka eventuella synfel eller förändringar i synen. Genom ögonbottenfotografering kan optikern dessutom göra en bedömning av ögats hälsotillstånd och upptäcka tecken på sjukdomar.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Källa Specsavers Sweden

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in