Så undviker du sommarens bilfällor

By on 14 juni, 2022
Arkivbild

Allt fler svenskar får upp ögonen för bilsemester i Sverige och Europa istället för långa utlandsresor med flyg, en trend som ser ut att hålla i sig även i år. Genom att förbereda sig och planera sin körning ökar chanserna för en trygg och säker bilsemester oavsett vilken typ av bil man använder. Trygg-Hansas motorexpert ger sina bästa tips för vad man bör tänka på när man ska bila i Sverige och runt om i Europa – och förklarar varför en lyckad elbilsresa nästan uteslutande handlar om planering.

När det nu vankas sommarsemester väntar nya möjligheter att ge sig ut på långresa med bil. Men med höga bensinpriser och många bilister ute på vägarna finns det flera viktiga saker att tänka på för att resan ska bli så bränslesnål och angenäm som möjligt innan man sätter sig bakom ratten, oavsett om du har en elbil, hyrbil eller använder en bildelningstjänst.

– Med tanke på hur våra resvanor ändrats de senaste åren tror jag att många svenskar fortsatt kommer att stanna i Sverige även i sommar eller bila i Europa, vilket kommer att göra sommarmånaderna mycket trafikintensiva. Det gäller därför att göra sin hemläxa innan man sätter sig bakom ratten, för att minska risken för en olycka eller en kostsam överraskning. Mitt främsta tips är att kontakta ditt försäkringsbolag innan avfärd så att du har rätt försäkring för just din typ av bil och dina semesterplaner, säger Stefan Brala, motorexpert på Trygg-Hansa.

Elbil ställer större krav på planering

Omställningen till eldrivna fordon i Sverige går väldigt snabbt och varannan ny bil på våra vägar är eldriven. En elbil ställer andra krav på semesterplaneringen än en fossildriven bil då laddningsinfrastrukturen varierar beroende på vart du reser, hur tungt lastad bilen är och vilken hastighet du håller. Är du inte extra noga i din planering riskerar du bli stående längs vägen.

– En lyckad elbilsresa handlar nästan uteslutande om planering. Se till att planera in stopp på resan utifrån var du kan ladda bilen – det är också viktigt att tänka på att du har rätt laddningsmöjligheter på slutdestinationen. En elbil ska inte laddas i ett vanligt vägguttag i sommarstugan, då det inte är dimensionerat för den höga belastningen utan kan bli överhettat och börja brinna. Kolla istället i förväg upp var närmsta laddningsstation finns, ofta finns de vid köpcentra eller vid större kommunala parkeringsplatser i närmsta större stad, säger Stefan Brala.

Många bilmärken har numera egna nätverk av snabbladdningsstationer runt om i Europa, men kontrollera att det är rätt standard och system för just din bil. Kontrollera också på förhand om du kan betala med kreditkort eller genom att ladda ned en app, eller om du på förhand måste köpa ett så kallat laddkort.

Rätt försäkring för rätt typ av bil

Det är vanligt att hyra en bil över sommaren men även bildelningstjänster ökar i popularitet I båda fallen gäller det att på förhand kontrollera vilken försäkring och vilka självrisker som gäller. Undersök bilens skick noga när du hämtar ut den och dokumentera skador genom att fotografera eller filma dem och sammanställa i ett protokoll, gärna tillsammans med en medarbetare från uthyrningsföretaget. Planerar du att köra hyrbilen utomlands bör du först kontrollera ifall detta är tillåtet eller inte. Oavsett om du kör hyrbil utomlands eller planerar att köra med egen bil mellan olika länder är det viktigt att vara noga förberedd.

– Förutom att läsa på om lagar och regler i respektive land, exempelvis krav på att ha reflexväst i bilen, ska du alltid ta med bilens registreringsbevis. I vissa länder måste du även kunna uppvisa ett så kallat grönt kort som visar att du har en trafikförsäkring i hemlandet. Säkerställ att du beställer det gröna kortet i god tid innan av resan, det gör du genom att kontakta ditt försäkringsbolag och hos de flesta bolagen går det även att göra online, säger Stefan Brala.

Motorexperten har åtta tips inför sommarens bilsemester:

  • Säkerställ att din bil är rätt utrustad innan avfärd – ha alltid med dig varningstriangel, reflexväst och första hjälpen-kit.
  • Kontakta ditt försäkringsbolag och se till så du har rätt försäkring för just din typ av bil och dina semesterplaner.
  • Kontrollera vilken försäkring och vilka självrisker som gäller om du hyr bil eller använder bildelningstjänster. Kontrollera att försäkringen gäller vid en eventuell utlandsresa.
  • Om du hyr bil, undersök bilens skick noga när du hämtar ut den och dokumentera skador genom att fotografera eller filma dem och sammanställa i ett protokoll.
  • Om du kör elbil, planera in stopp på resan utifrån var du kan ladda bilen och tänk på vilka laddningsmöjligheter som finns på slutdestinationen. Ladda aldrig elbilen i ett vanligt vägguttag.
  • Undersök gällande lokala bestämmelser om du ska köra utomlands och mellan olika länder – i vissa länder måste du kunna uppvisa ett så kallat grönt kort som visar att du har en trafikförsäkring i hemlandet. Ta alltid med dig del 1 av registreringsbeviset.
  • Var uppmärksam när du tankar utomlands då det finns många olika namn på ett och samma drivmedel. 2018 infördes en ny märkning av drivmedel i hela EU samt i alla EEA-länder för att göra det enklare att välja rätt.
  • Planera din körning för att spara på elen och bensinen – kör inte ryckigt, undvik exempelvis snabba accelerationer och tvära inbromsningar. Frikoppla när du kör i nedförsbackar. Undvik även tung last och skippa gärna takboxen, den påverkar el- och bensinförbrukningen särskilt mycket oavsett om du kör elbil eller bensinbil.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Trygg-Hansa

You must be logged in to post a comment Login