Sahel – soldater dödar bybor och skyller det på “anti-terror”-aktioner

By on 13 juni, 2020
Arkivbild
  • Nära 200 människor har dödats eller blivit bortförda med tvång mellan februari och mars 2020
  • Vid godtyckliga gripanden har dussintals människor gripits åt gången, och många har inte setts till sedan dess
  • Straffrihet och en vilja att skapa “segrar” gör att våldsamheter späs på i Mali, Niger och Burkina Faso

Soldater som gått bärsärkagång genom byar i Mali, Niger och Burkina Faso har utsatt människor för påtvingade försvinnanden, eller dödat dem. Det handlar om minst 199 personer mellan februari och april 2020. Det konstaterar Amnesty International i en ny rapport som släpps i dag. En del av dödandet handlar om utomrättsliga avrättningar och bland offren finns internflyktingar.

Rapporten They Executed Some and Brought the Rest with Them: Civilian Lives at risk in the Sahel uppmanar regeringarna i Mali, Burkina Faso och Niger att se till att straffriheten upphör när det gäller det regelbundna våldsanvändande som ländernas säkerhetsstyrkor utsätter obeväpnade människor för. Vidare måste de också säkerställa att alla militära insatser sker enligt internationell humanitär rätt (krigets lagar) och med respekt för mänskliga rättigheter. I Mali och Burkina Faso där det råder en icke internationell väpnad konflikt kan det avsiktliga dödandet av obeväpnade civila som utförts av säkerhetsstyrkorna utgöra krigsbrott.

– Osäkerheten är utbredd i Sahel-regionen där civilbefolkningen hamnar i kläm mellan attacker utförda av väpnade grupper och pågående militära operationer. Säkerhetsstyrkorna griper godtyckligt dussintals människor varav flera inte har hörts av sedan de gripits, och den verkliga omfattningen av kränkningarna vet vi inte. Hittills har löften från regeringarna i Mali, Burkina Faso och Niger om att ta tag i de här övergreppen ekat tomt. Myndigheterna i de här länderna måste omgående och noggrant gå igenom alla händelser, varav några kan utgöra krigsbrott, för att säkerställa att befolkningen är skyddad under militära operationer mot väpnade grupper, säger Samira Daoud, chef för Amnesty Internationals avdelning för Väst-och Centralafrika.

– Myndigheterna i Mali, Niger och Burkina Faso måste se till att dödandet och de påtvingade försvinnandena som deras säkerhetsstyrkor är ansvariga för upphör. De måste omgående se till att alla gripna och bortförda personer släpps, om de inte kan ställas inför rätta och åtalas för ett internationellt erkänt brott. De måste utreda det som hänt och åtala de som är ansvariga. Straffrihet har bara lett till att kränkningarna och övergreppen fortsätter, säger Samira Daoud. – Det är viktigt för regionala aktörer och internationella partners att ta tydlig ställning mot de här kränkningarna och uppmana de tre ländernas myndigheter att säkerställa att alla åtgärder för att förhindra angrepp mot civila och fortsatta övergrepp tas innan, under och efter insatser.

Världen | Sahel-regionen
Örebronyheter

Källa Amnesty International

You must be logged in to post a comment Login