Säkerhetsläget i Al-Hol allt mer allvarlig

Av på 10 september, 2019
Fotograf: Save the Children

Säkerhetssituationen i Al-Hol har blivit allt mer allvarlig. Förra veckan rapporterades det om en 14-årig flicka som kan ha mördats och det har kommit flera rapporter om vakter som attackerats. Risken för fortsatt radikalisering är överhängande. Därför måste Sverige agera utifrån barnens bästa och ta hem dem omedelbart. Det skriver Rädda Barnen i en debattartikel i Aftonbladet i dag

I mitten på maj kom sju föräldralösa barn hem till Sverige. Men det finns fortfarande 57-70 svenska barn som befinner sig i Al-Hol. Samtidigt har säkerhetssituationen förvärrats. I förra veckan rapporterade Washington Post om en 14-årig flicka från Azerbajdzjan som kan ha mördats i Al-Hol. Det har kommit åtskilliga uppgifter om vakter som blivit attackerade av kvinnorna på plats.

USA:s försvarsdepartement gör samma bedömning som humanitära aktörer – Sverige och andra länder måste ta ansvar för sina medborgare. Deras utgångspunkt är att lägren i nordöstra Syrien är en stark rekryteringsgrund för IS och att det finns en överhängande risk för fortsatt radikalisering.

 I nuläget finns bara en godtagbar lösning. Säkra barnens rättigheter. Vi måste börja det svåra och tunga arbetet med att bryta våldsspiralen genom att ta hem barnen till Sverige och ge det stöd som barnen behöver, säger Ola Mattsson, Sverigechef på Rädda Barnen.

– Barn ska inte hållas ansvariga för sina föräldrars misstänkta brott. Regeringen måste se till att de här barnen återfår den uppväxt den riskerar att förlora om de tvingas stanna i Al-Hol. Ett första steg är att förse dem med trygghet i Sverige, säger Lena Ingelstam, internationell chef på Rädda Barnen.

Världen
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in