Säkerhetsstartup ska stoppa samtalsbedrägerier

Av på 6 december, 2021

Den örebrobaserade startupen Securifid möjliggör säker identifiering mellan företag och privatpersoner. Genom att låta både uppringare och mottagare, på ett enkelt och säkert sätt, identifiera sig i början av ett samtal skapar man en ökad trygghet för samtliga parter.

Syftet med Securifid är att förhindra telefonbedrägerier – en typ av brott som ökar årligen. Befogenhetsbedrägerier, då någon utger sig för att vara exempelvis polis, sjukvårdspersonal eller banktjänsteman, fortsätter att öka – januari till augusti i år inkom 3 601 polisanmälningar, att jämföra med förra året samma period då 2 995 befogenhetsbrott polisanmäldes, och då finns det även ett stort mörkertal.

– Det har funnits en lucka på marknaden när det kommer till säkra identifieringar i samtal. De flesta företag vill idag att deras kunder legitimerar sig – men det har saknats säkra och smidiga alternativ för legitimering åt andra hållet, och det är ganska märkligt att vi accepterar det. Genom att vi nu möjliggör säker identifiering mellan företag, organisationer och privatpersoner direkt i samtalet, skapas en ökad trygghet för såväl kunden som för företagen, säger Lisa Hasselgren, VD och medgrundare på Securifid.

Securifid är den enda identifieringstjänsten som möjliggör säkra samtal för två parter, Företag kan, oberoende av vilken typ av verifieringslösning eller e-legitimation mottagaren använder, styrka sin identitet gentemot både privatpersoner och andra verksamheter, samtidigt som motparten identifierar sig tillbaka. Syftet är att skapa enklare och tryggare förutsättningar för dessa samtal och att på sikt bidra till att stävja samtalsbedrägerier. Securifid har sedan en tid tillbaka även ett samarbete med SSF Stöldskyddsföreningen för att arbeta brottsförebyggande, med fokus på telefonbedrägerier. 

– SSF gör nu en stor satsning på att öka tryggheten och säkerheten både i den digitala och den fysiska världen och vi ser att Securifids tjänst bidrar i det arbetet. Samtalsbedrägerier är ett växande problem och det är vanligt att bedragare uppger sig ringa från just ett företag eller en organisation för att komma åt personliga uppgifter till BankID eller lösenord. Securifids tjänst med tvåpartsidentifiering gör det säkrare för privatpersoner och företag att veta vem man faktiskt pratar med, säger Thomas Brühl, VD på SSF Stöldskyddsföreningen.

Örebro
Örebronyheter

Källa: Securifid

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in