Sällskapsdjur recept mot ensamheten i Örebro

Av på 18 februari, 2021

För ett år sen inledde Fonus initiativet Djuränklingar i samarbete med bland andra Djurskyddet Vilsna tassar i Örebro m.fl. för att hjälpa de sällskapsdjur som lever i sorg och saknad. Under året var intresset för djuradoptioner högre än någonsin och antalet adoptioner hos Djurskyddet ökade rekordartat.

Nu ska initiativet breddas och fylla ytterligare ett syfte, nämligen att hjälpa människor som lever i ensamhet genom att förmedla Djuränklingar till dem.

I spåren av pandemin är ensamheten kanske mer påtaglig än någonsin och en ny undersökning från Fonus och Sifo visar att 8 % av alla i Örebro menar att de ofta eller alltid känner sig ensamma, och att hela 16 % menar att man inte har en nära vän. Samtidigt visar undersökningen att människor som har sällskapsdjur i regel känner sig mindre ensamma.

Bengt Brülde, en av Sveriges främsta lyckoforskare och professor i praktisk filosofi på Göteborgs Universitet, menar att ensamhet kan vara en direkt hälsofara och att det finns många grupper i samhället som borde skaffa ett sällskapsdjur.

Så här säger Peter Andersson på Fonus i Örebro:

”Det har varit väldigt fint att se hur väl initiativet har tagits emot och vilken skillnad en djuradoption kan göra i både människors och djuränklingars liv. På Fonus möter vi dagligen människor som lever i sorg och ensamhet efter att en närstående gått bort och det finns nog många som skulle må väldigt bra av att ha ett sällskapsdjur i sitt liv. Det känns därför särskilt bra att vi med hjälp av initiativet kan lyfta problematiken kring ensamhet här i Örebro, och samtidigt kanske hjälpa ensamma människor och sällskapsdjur att hjälpa varandra.”

…………….

Siffror om ensamhet i Örebro:

  • 42 % menar att man är mer ensam idag än när man var yngre.
  • 8 % känner sig ofta eller alltid ensamma.
  • 16 % har inte en nära vän att höra av sig till.

Lokalt
Örebronyheter

Källa New Normal

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in