- Stöd utifrån avgörande mot extrem fattigdom i Bangladesh
- Ny kreativ marknad i city
- Invigning av ny aktivitetspark i centrala Vivalla
- Ny röntgenutrustning till Lindesberg och Karlskoga
- Askersunds kommun klättrar på NKI-ranking
- Morgonpromenader ett vinnande koncept för Fröviskolan
- Pojkar i hederskultur – de sexuellt fria är mest begränsade
- Inget spel i Allsvenskan 25/26 för Örebro Innebandy
- Stark vinst för Degerfors IF borta mot Häcken
- Välkommen till årets mest inkluderande musiktävling
Schemaändringar i vården ger orimlig arbetsmiljö

Nästan sex av tio offentligt anställda medlemmar i Vårdförbundet upplever att schemat ändras under pågående schemaperiod, så kallad förskjuten arbetstid. En ny rapport från Vårdförbundet visar att det skapar osäkerhet för familjer, och en pressad arbetsmiljö för vårdanställda.
— Arbetsgivare och politiker måste prioritera anställdas hälsa och arbetsglädje, det är grunden för en patientsäker vård. Barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor behöver återhämtning, förutsägbara scheman, ostörd fritid och rätt ersättning. Det finns inga genvägar, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.
Heltider som inte håller
En ny rapport från Vårdförbundet visar att vården, trots att den till stora delar är en planerad verksamhet, idag vilar på övertid, obekväma arbetstider och plötsliga schemaändringar. Nästan sex av tio (56 procent) medlemmar som är offentligt anställda, vittnar om att schemat ändras under pågående schemaperiod. Den vanligaste orsaken till schemaändringar är så kallad förskjuten arbetstid. Av de som får sitt schema ändrat under pågående schemaperiod, uppger nästan varannan medlem (46 procent) detta. Förskjuten arbetstid innebär till exempel att ett arbetspass mellan 8.00–17.00 flyttas till 12.00–21.00.
— När schemaändringar kommer tätt inpå arbetspasset blir det svårt att planera för exempelvis barnhämtning på förskola, ett inplanerat teaterbesök eller läxläsning med sin tonåring, säger Sineva Ribeiro.
Undersökningen visar också att för vissa är problemen ännu mer påtagliga, ungefär var tionde får sitt schema ändrat mellan fem och tio gånger under en och samma schemaperiod. Detta är vanligast inom områden med hög arbetsbelastning, såsom akutmottagning (20 procent), förlossning/BB (20 procent) och vårdavdelningar (16 procent).
— Siffrorna understryker behovet av både tillräcklig bemanning med rätt kompetens och mer förutsägbara schemaläggningsrutiner för att minska belastningen på vårdanställda, säger Sineva Ribeiro.
Undersökningen visar också att var femte chef, 20 procent, lägger mellan 9–16 timmar i veckan på att lösa bemanning och schemaläggning.
— Att lägga scheman som redan från början bygger på personalbrist är inte hållbart. Cheferna behöver lägga sin tid på att utveckla verksamheten och stödja medarbetarna i stället för att lösa schemaläggningen, säger Sineva Ribeiro.
Vad kan du som vårdanställd göra själv?
- Du behöver inte lösa arbetsgivarens ansvar genom att sätta upp dig på appar och lappar för att täcka upp för tomma schemarader!
- Ta hjälp av er förtroendevalda för att prata ihop er på arbetsplatsen om vad ni behöver för att få en vettig arbetssituation och bättre arbetsmiljö. Hur många arbetar deltid hos er – varför? Vad skulle få fler att gå upp i tid? Hur skulle era scheman kunna bli bättre?
- Har ni ingen förtroendevald – välj en och använd samverkansytorna för att påverka!
Sverige
Örebronyheter
Källa: Vårdförbundet
Om undersökningen
Vårdförbundet har låtit Novus intervjua 8 104 medlemmar anställda inom kommun och region. Frågorna har ställts till Vårdförbundets fyra yrkesgrupper barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor samt även till chefer från dessa professioner. Undersökningen genomfördes via webbenkät mellan 10–30 oktober 2024 till ett slumpmässigt och representativt urval från Vårdförbundets medlemsregister. Syftet med undersökningen är att ta reda på medlemmarnas arbetssituation kopplat till arbetstider 2024.
Related Posts
Latest News
-
Stöd utifrån avgörande mot extrem fattigdom i Bangladesh
I Bangladesh lever de flesta från nationella minoriteter I extrem...
- Posted april 25, 2025
- 0
-
Ökat beroende av Kina för varuimporten
Sveriges import från Kina har blivit mindre diversifierad, även för...
- Posted april 25, 2025
- 0
-
Ny kreativ marknad i city
Lördag 26 april 2025 förvandlas Gästgivargården och Engelbrektsgatan 16-18 i...
- Posted april 24, 2025
- 0
-
Invigning av ny aktivitetspark i centrala Vivalla
På lördag 26 april kl. 10–14 invigs en ny, tillfällig...
- Posted april 24, 2025
- 0
-
Ny röntgenutrustning till Lindesberg och Karlskoga
Region Örebro län kommer snart att ha ny, modern röntgenutrustning...
- Posted april 24, 2025
- 0
-
Askersunds kommun klättrar på NKI-ranking
Askersunds kommun avancerar på SKR:s mätning Insikt, där företagare betygsätter...
- Posted april 24, 2025
- 0
-
Morgonpromenader ett vinnande koncept för Fröviskolan
Det var vid läsårsstart som Fröviskolan påbörjade ett nytt koncept...
- Posted april 24, 2025
- 0
You must be logged in to post a comment Login