SD klart svagare i kommunerna

By on 8 juli, 2018
Sverigedemokraterna stärker sin position i kommunpolitiken, men framryckningen är långt mindre än den som skett på riksplanet. Alliansen leder knappt över de rödgröna, visar en undersökning som Dagens Samhälle låtit göra.

Opinionsinstitutet Skop har under maj och juni för Dagens Samhälles räkning frågat drygt 1 200 väljare vilket parti de tycker är bäst i kommunpolitiken. Siffran för SD sticker ut – bara 11,5 procent.

I samma mätning har respondenterna även fått ange vilket parti de anser är bäst i rikspolitiken. Där väljer 19 procent Sverigedemokraterna. Det är med andra ord tydligt att SD värderas annorlunda när det gäller kommunpolitiken.

– SD har haft svårt att rekrytera duktiga politiker som kan agera utåt. Och de har ju många tomma stolar. Dessutom är de frågor som de är profilerade på i stor utsträckning riksfrågor, säger Örjan Hultåker, vetenskaplig ledare på Skop.

Mätserien som Dagens Samhälle nu kan publicera är unik för kommunpoitiken. Skop har det senaste året mätt partisympatierna vid fem tillfällen. Svängningarna mellan mätningarna är relativt små. SD:s andel har exempelvis varierat mellan 8,6 och 11,7 procent.

I Skops kommunala maj/juni-mätning samlar de fyra allianspartierna 43,7 procent av sympatierna. För S, V och MP är siffran 41,4. De rödgrönas relativt stora övertag från förra valet har alltså vänts till ett knappt underläge.

Det kommer med andra ord att bli synnerligen jämnt och ovisst i många kommuner, SD får troligen en vågmästarställning på rekordmånga håll.

Politik | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login