Sex av tio äter kosttillskott – men närmare hälften vet inte om det behövs

By on 10 december, 2021

En ny Sifo-undersökning, gjord på uppdrag av Apotek Hjärtat, visar att nästan sex av tio (58 procent) använder kosttillskott – men att närmare hälften av dessa (47 procent) är osäkra på om det behövs.

En allsidig kost är viktig för att man ska få i sig de näringsämnen som kroppen behöver, men ibland kan man ändå behöva addera olika typer av kosttillskott för att exempelvis få i sig viktiga vitaminer och mineraler.

Kosttillskott kan vara ett bra komplement, men många är osäkra på om de verkligen behöver de tillskott som de tar. Det är inte alltid lätt att veta vad kroppen behöver och då kan man exempelvis vända sig till vården eller till sitt apotek för att få rådgivning.

– För många räcker det med att äta allsidigt för att få i sig de näringsämnen som kroppen behöver, men ibland kan man behöva lite hjälp på traven. Det kan handla om tillskott med folsyra och järn i samband med graviditet, eller extra kalcium som fyller på depåerna när man blir äldre. Väljer du bort viss kost eller är matallergiker kan det vara bra att komplettera med extra omega-3 eller specifika vitaminer och mineraler för att säkra upp att du får i dig det du behöver för att må bra, säger Annika Svedberg, chefsapotekare hos Apotek Hjärtat.

En Sifo-undersökning, gjord på uppdrag av Apotek Hjärtat, visar att nästan sex av tio (58 procent) använder kosttillskott. Närmare hälften av dessa (47 procent) är osäkra på om de verkligen behöver de kosttillskott som de tar. 81 procent av samtliga respondenter uppger även att de tror att de får i sig de näringsämnen de behöver genom kosten.

Det kan uppstå brist på vissa ämnen i kroppen i samband med att man väljer bort viss typ av mat. För personer som väljer bort kött kan det till exempel vara en god idé att fylla på med extra järn.

Flest vänder sig till nätet för information och rådgivning

Att söka på nätet är det vanligaste sättet att hitta information och få rådgivning om kosttillskott, enligt Sifo-undersökningen. Närmare fyra av tio (38 procent) använder sig av Google för att söka information om kosttillskott, därefter är det vanligt att vända sig till 1177 (detta uppger 25 procent), sitt apotek (25 procent) och sin vårdcentral (20 procent).

– Det verkar finnas en osäkerhet kring vilken typ av kosttillskott man bör ta och när man behöver det. På apotek kan våra kunniga medarbetare ge rådgivning kring vilka kosttillskott man kan behöva och hur man ska ta dem för att få ut bäst effekt, fortsätter Annika Svedberg.

Undersökningens resultat i korthet

  • Närmare sex av tio (58 procent) uppger att de tar kosttillskott regelbundet (29 procent) eller ibland (29 procent).
  • Närmare hälften, 47 procent, av respondenterna som uppger att de konsumerar kosttillskott vet inte om de verkligen behöver ta de tillskott som de
  • 46 procent av de som regelbundet tar kosttillskott tror att de hade kunnat ändra sin kost för att få i sig viktiga näringsämnen.
  • 81 procent av respondenterna svarar att de tror sig få i sig de näringsämnen de behöver genom
  • Att Googla är det vanligaste sättet att hitta information och få rådgivning om kosttillskott (38 procent). Därefter är det vanligt att vända sig till 1177 (25 procent), sitt apotek (25 procent) och sin vårdcentral (20 procent).
  • Vanligast är det att man tar vitaminer, detta uppger hälften av de tillfrågade som tar Multivitamin är även vanligt förekommande, detta uppger 39 procent.

Hälsa | Sverige
Örebronyheter

Källa Apotek Hjärtat
Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av Sifo på uppdrag av Apotek Hjärtat. Den bygger på
2 300 intervjuer bland svenska allmänheten och är riksrepresentativ. Datainsamlingen gjordes mellan 15 och 26 juli 2021.

You must be logged in to post a comment Login