Sex av tio svenskar vill ha en flexibel bostad enligt färsk sifo-undersökning

Av på 4 januari, 2017
Arkivbild

Att kunna ändra planlösningen och antalet rum i sitt hem utifrån situation är något som många svenskar önskar, enligt en sifo-undersökning som det kommunägda bostadsbolaget Stångåstaden låtit göra.

Varannan vecka-familjer blir fler Var tredje barn med särboende föräldrar bor idag växelvis hos sina föräldrar, vilket gör att ”varannan vecka-familjerna” har ökat. Bland de föräldrar som nyligen separerat är siffran ännu högre. I mitten av 1980-talet bodde endast en procent av barnen med separerade föräldrar växelvis, i början på 1990-talet hade siffran stigit till fyra procent och idag är den alltså uppe i 35 procent.

Det har skett en stor förändring de senaste 30 åren, där bostadsmarknaden inte har hängt med. Självklart växlar behovet av hur många rum man behöver om man ena veckan har tre barn som bor hemma för att veckan därpå leva själv. Men det är också en naturlig utveckling av dagens utmaningar som utöver nya familjekonstellationer handlar om ekonomi och miljö. Vi behöver helt enkelt tänka nytt och hållbart, säger Fredrik Törnqvist.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in