Sex av tio vill införa tjocktaxa på flyget.

Av på 3 maj, 2013

Samoa Airlines blev nyligen det första flygbolaget i världen att ta betalt per kilo för sina passagerare. Frågan är om andra flygbolag nu kommer att ta efter. För i flygjämförelsesajten Skyscanners undersökning visar det sig att många är för en så kallad tjocktaxa. Nästan sex av tio.

(59 procent) vill införa en avgift på flygbiljetter för överviktiga resenärer. Men av dessa svarar 71 procent att överviktiga passagerare endast ska tvingas betala om de tar upp mer än ett säte. 41 procent anser dock att en sådan avgift skulle vara diskriminerande.

Den norska ekonomen Dr. Bharat P. Bhatta hävdar att det kan finnas stora pengar att tjäna för de flygbolag som vill införa en tjocktaxa. Genom att införa en prismodell baserad på passagerarnas vikt menar han att flygbolagen skulle tjäna pengar på både minskade koldioxidutsläpp och reducerad bränsleförbrukning.

–Med det rådande höga priset på flygbränsle måste flygbolagen vara återhållsamma med vikten ombord. Att frågan om viktavgifter nu har lyfts är kanske därför inte konstigt. Men eftersom så många som 41 procent ser det som diskriminerande kan introduktion av tjocktaxa istället få motsatt effekt om dessa väljer att flyga med ett annat flygbolag, säger Annica Jansson, Nordenchef Skyscanner.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in