Sifoundersökning visar: Amorteringskraven hindrar ungas flytt

Av på 15 juli, 2019

Två av tre unga svenskar, 61 procent, vill bo större än vad de gör i dag. Av dem uppger 36 procent att för höga månadskostnader hindrar dem från att flytta – en ökning från 30 procent 2018. Det visar en Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. 

Även för de äldre är politiska regleringar ett hinder för flytt. I Sifoundersökningen uppger 35 procent av de svarande över 65 år att de skulle vilja ha en mindre bostad än i dag. En fjärdedel av dem, 24 procent, anger reavinstskatten som ett stort flytthinder – en ökning från 15 procent förra året.

– Det är tydligt att både unga och äldre, som är nycklarna för att låsa upp knutarna på bostadsmarknaden, upplever att Sveriges bostadspolitik nu fungerar ännu sämre än tidigare. Det är en varningssignal som bostadsminister Per Bolund behöver ta på största allvar, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Sedan den 1 juni 2016 har Finansinspektionen infört två amorteringskrav för den som tar bostadslån. Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har kartlagt vilken påverkan kraven haft på bostadspriserna med hjälp av siffror från Svensk Mäklarstatistik. Under perioden 2013–2016 steg bostadsrättspriserna i Sverige med 46 procent, medan de endast ökat med 1 procent under de tre senaste åren. År 2013–2016 steg villapriserna med 31 procent, medan de sedan 2016 fram till i dag har ökat med 12 procent.

– Det är positivt att amorteringskraven bidragit till en mer sund prisutveckling. De låser dock fast människor i bostäder som inte möter deras behov. Vi vill se en bred bostadspolitisk överenskommelse för ökad rörlighet på bostadsmarknaden med omformulerade amorteringskrav, individanpassad kontantinsats vid bostadsköp och slopad flyttskatt, säger Marcus Svanberg. 

”Hem, bitterljuva hem”
Undersökningen om flytthinder är en del av ”Hem bitterljuva hem” – en rapport om bostadsmarknaden som Länsförsäkringar Fastighetsförmedling publicerat. Här synliggörs effekterna av bostadskrisen för människorna bakom statistiken och hur deras liv försvåras av bostadsbristen. Rapporten slår fast att det skärpta amorteringskravet bör ifrågasättas och att åtgärder som underlättar för unga vuxna att göra entré på bostadsmarknaden måste prioriteras. 

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in