SJ utökar trafiken i 2022 års tidtabell

Av på 19 april, 2021

De två största nyheterna i SJs tidtabell 2022 är att Borås och Trollhättan får nya direkta förbindelser med Stockholm samt att antalet avgångar på sträckan Linköping-Stockholm-Gävle ökar med 50 procent. SJ har lämnat in sina önskemål om ny trafik till Trafikverket som kommer att fastställa den nya tidtabellen i september.

Borås är den störta stad i Sverige som fram till nu saknat direkt tågförbindelse med huvudstaden. Från och med december i år vill SJ ändra på det och lansera ett direkttåg om dagen i vardera riktningen Restiden blir tre och en halv timma.

Avgången Borås-Stockholm sker på morgonen måndag till lördag och returen Stockholm-Borås avgår på eftermiddagen måndag till fredag och söndag. Trafiken kommer att köras med SJs snabbtåg via Falköping och Skövde.

SJs direkttåg mellan Uddevalla och Stockholm får ny linjesträckning via Göteborg och Trollhättan, utan att restiden påverkas. Det innebär att Trollhättan får en ny direkt förbindelse till och från Stockholm. Vänersborg och Vara har kvar sina direkta förbindelser med Stockholm under sommaren då linjen Stockholm-Strömstad trafikeras. Under övrig tid finns goda förbindelser från Vänersborg och Vara till SJs avgångar på västra stambanan.

Resandet Gävle-Stockholm-Linköping ökade stadigt fram till pandemin. SJ tror på att resandet kommer tillbaka och ökar på linjen när pandemin är över. Antalet dagliga avgångar utökas därför från åtta till tolv, en ökning med 50 procent. De nya avgångarna är ett kraftigt resurstillskott för både pendlandet till och från Stockholm såväl som det genomgående resandet i Mälardalen via Stockholm.

– Utöver kraftigt ökande avgångar Linköping-Stockholm-Gävle fortsätter SJ med de uppskattade non-stop tågen Stockholm-Uppsala samt med täta avgångar Örebro-Västerås-Stockholm, säger Petter Essén, chef SJs trafik- och fordonsprogram

Tidtabellen för den framgångsrika nattågstrafiken mellan Umeå/Jämtland och Stockholm/Göteborg trimmas. Från och med december förbättras ankomsttiden till Göteborg med över en halvtimme till klockan 08.15.

I Jämtland har SJ linjer till Östersund, Åre och Duved. Ett större antal av tågen kommer i nästa tidtabell att trafikera hela sträckan fram till Duved.

I september fastställer Trafikverket nästa års tidtabell och den nya trafiken börjar köras i december.

Lokalt
Örebronyheter

Källa: SJ

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in