Sjätteklassare gav bort skolresepengar – får hjältepris av Erikshjälpen

Av på 11 april, 2019
Eleverna i klass 6A och 6B på Lundbyskolan får barnrättsorganisationen Erikshjälpens utmärkelse Årets Erikshjälte 2019.

När två elever miste sin mamma i cancer bestämde sig klass 6A och 6B på Lundbyskolan i Örebro att de ville göra något viktigare för sina skolresepengar än att åka till Liseberg. Istället köpte de nya leksaker till lekterapin på Universitetssjukhuset i Örebro. Nu tilldelas eleverna barnrättsorganisationen Erikshjälpens utmärkelse Årets Erikshjälte 2019.

– Vi har fått in flera starka nomineringar som var och en för sig är ett tydligt bevis på att det finns barn som gör hjälteinsatser överallt. Vårt val föll till slut inte på ett barn, utan på 36 stycken: nämligen klass 6A och 6B på Lundbyskolan i Örebro, säger Daniel Grahn, Erikshjälpens generalsekreterare.

I år delar Erikshjälpen för första gången ut utmärkelsen Årets Erikshjälte – ett sätt att uppmärksamma och uppmuntra barns engagemang för andra. Allmänheten har fått nominera kandidater som sedan gåtts igenom av en intern jury.

De båda klasserna på Lundbyskolan hade jobbat och sparat ihop pengar till en gemensam klassresa som skulle gå till Liseberg. Men när två av eleverna miste sin mamma bestämde sig klasserna för att göra något annat för pengarna. Eleverna ringde upp lekterapin på Universitetssjukhuset i Örebro för att fråga vad de behövde och begav sig sedan själva till en butik för att inhandla sällskapsspel, pysselböcker, mjukisdjur och annat som lekterapin önskat. Totalt hade de 20 000 kronor att handla för, 16 000 var summan de samlat in själva och som sedan fyllts på av lärare och någon förälder.

– I sann Erikshjälpen-anda har de här eleverna visat på medmänsklighet, empati och stor vishet. De är ett stort föredöme för både barn och vuxna och är ett lysande exempel på att barn kan, säger Erikshjälpens generalsekreterare Daniel Grahn.

Torsdagen den 11 april fick eleverna beskedet att de utsetts till Årets Erikshjälte 2019. Priset delas ut lördagen den 27 april på Erikshjälpen Second Hand i Örebro.

Motivering Årets Erikshjälte 2019:
Det är få sjätteklassare som frivilligt skulle avstå sin klassresa – och förmodligen ännu färre som dessutom skulle välja att skänka den klasskassa de kämpat hårt för att få ihop, till välgörande ändamål. Men när livet ställdes på sin spets, var det precis vad eleverna i klass 6A och 6B på Lundbyskolan i Örebro valde att göra.

Genom valet att ge upp något för sin egen del till förmån för någon annan – lekterapin på Universitetssjukhuset i Örebro – har eleverna visat på medmänsklighet, empati och stor vishet. Klass 6A och 6B på Lundbyskolan är ett stort föredöme för både barn och vuxna och tilldelas därmed utmärkelsen Årets Erikshjälte 2019.

Om priset:
Erikshjälpen startades av ett barn för att hjälpa andra barn. Erik Nilsson var själv sjuk och låg på sjukhus ofta, när han började samla adresser och små presenter för att skicka uppmuntran till andra sjuka barn. Bara 17 år gammal var hans ”kärleksverksamhet” redan etablerad. Så startade det som i dag är Erikshjälpen. Med den historian vet vi att barn kan förändra världen och utmärkelsen Årets Erikshjälte är ett sätt att uppmärksamma och uppmuntra barns engagemang för andra.

Årets Erikshjälte får 25 000 kronor att fördela till något av Erikshjälpens projekt för barns rättigheter. Officiell prisutdelning sker i Erikshjälpen Second Hands butik i Örebro lördagen 27 april.

Lokalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in