Sju av tio flydde till fiktiva världar under pandemin

By on 14 juni, 2021

Svenskar ökade sin lästid med 141 procent under pandemin jämfört med året innan[i] – och på topplistan hittades många science fiction- och fantasytitlar. Det visar nya siffror från e-boksföretaget Rakuten Kobo.

Eskapism var i fokus för svenskar under pandemin – hela 7 av de 10 mest lästa titlarna under pandemin utspelade sig i fiktiva världar och flera science fiction-klassiker fick ett uppsving under perioden. Nästan hälften av de 50 mest populära e-böckerna var science fiction och fantasy, inklusive 1984 (George Orwell, 1949) och den prisbelönta Dune (Frank Herbert, 1965).

Det digitala läsandet har nått historiskt höga nivåer under pandemin och Rakuten Kobo har utökat sin katalog av e-böcker på svenska avsevärt, från 19 000 förra året till över 34 000 titlar idag[ii]. Den mest populära dagen för läsning är söndagar och under pandemiåret har 73 procent fler läsare använt sin läsplatta då jämfört med året innan[iii]. Den vanligaste tiden för läsning är klockan elva på kvällen, följt av klockan tio på förmiddagen.

– Nu när människor varit hemma och inomhus mer har vi sett både nya och gamla läsare flocka till vår digitala e-boksplattform. Det är jätteroligt att svenskarna läser med Kobo som aldrig förr och att allt fler upptäcker fördelarna med e-böcker. Genremässigt är det kanske inte förvånande att många flytt till andra världar under pandemin. Det här är titlar som ofta erbjuder en möjlighet till eskapism samtidigt som inslag av samhällskritik blir relevant i oroliga tider, säger Erik Rigters Vice President of Publisher Relations and Content, Rakuten Kobo.

För 2021 är romangenren den hittills mest populära, följt av facklitteratur och fantasy och science fiction. Inför sommaren väntas nyheter som Den lilla blomsterhandeln vid havet av Ali McNamara, Senare av Stephen King och Skyddsängeln av Sofie Sarenbrant bli populära hos läsarna. 

Topp 10 bästsäljande titlar under pandemin[iv]

  1. Där kräftorna sjunger, Delia Owens
  2. Rhythm of War, Brandon Sanderson
  3. Harry Potter och De Vises Sten, JK Rowling
  4. The Stormlight Archive, Books 1-3, Brandon Sanderson
  5. 1984, George Orwell
  6. Ett förlovat land, Barack Obama
  7. Dune, Frank Herbert
  8. All systems red, Martha Wells
  9. Network Effect, Martha Wells
  10. Spegelmannen, Lars Kepler

Prova en läsplatta i sommar

Med en läsplatta kan du lätt och smidigt ta med dig hela ditt bibliotek på semestern oavsett om du är inomhus eller på stranden.

Kultur | Regionalt
Örebronyheter

Källa Rakuten Kobo
[i] Svenska Kobo-användare lade totalt sett 141 % mer lästid mellan mars 2020 och mars 2021, jämfört med året innan. 
[ii] Våren 2020 fanns strax över 19 000 titlar på svenska. Idag finns 34 079 titlar i biblioteket.
[iii] mars 2020–2021 jämfört med mars 2019–2020
[iv] Kobo Sverige (6 mars 2020 – 25 maj 2021)

 

You must be logged in to post a comment Login