Sju av tio slänger kläder istället för att återvinna

By on 27 augusti, 2018

I en färsk Sifo-undersökning som kartlägger svenskarnas klädkonsumtion svarar nästan en femtedel att de brukar göra sig av med plagg för att de helt enkelt har tröttnat på det, undersökningen som gjorts på uppdrag av Tradera och Avfall Sverige visar även att 67 procent uppger att de någon gång slänger kläder. Dock har intresset för att handla kläder second hand ökat de senaste tre åren.

Att uppdatera och variera sin garderob är det många som funderar över i samband med att hösten gör sig påmind. Risken är dock stor att det innebär en belastning på miljön då oanvända och oönskade plagg riskerar att hamna i soporna. 67 procent av de tillfrågade i Tradera och Avfall Sveriges senaste Sifo-undersökning svarar att det händer att det kastar kläder eller skor som de inte längre använder – en oroande siffra.

Att slänga ett klädesplagg är riktigt illa ur miljösynpunkt. Ett par bomullsbyxor till exempel ger upphov till 25 kilo avfall när de tillverkas – avfall vi konsumenter aldrig ser och därför inte tänker på! Ett bra sätt att minska avfallsfotavtrycket är att öka livslängden på t ex kläder och därmed belastas vår miljö mindre, säger Anna-Carin Gripwall, Avfall Sverige.

Vanligaste anledningen till att svenskar gör sig av med kläder är för att de helt enkelt inte passar längre, det svarar 27 procent av de tillfrågade. 17 procent svarar dock att de väljer att sluta använda sina kläder för att de har tröttnat på dem.

Vanligare med second hand
Som Tradera och Avfall Sverige visat på tidigare[1]är det många kvinnor som enligt egen utsago köper kläder som de egentligen inte behöver. Hela 52 procent vittnar om onödiga klädköp – men intresset för andrahandsmarknaden har ökat de senaste tre åren. Bland kvinnor i åldrarna 18-29 år uppger hela 45 procent att man är mer benägen att idag handla second hand än för tre år sedan, dubbelt så många som männen inom samma åldersspann.

Är man en person som tycker om att variera sin klädstil är begagnade kläder ett bra alternativ. Vi på Tradera kan se att andrahandsmarknaden för damkläder har ökat med 14 procent bara senaste året och att intresset är enormt. Jag tror att många uppskattar kombinationen av att handla billigare och samtidigt göra en insats för miljön, säger Sofia Hagelin, Tradera.

Enligt Sifo-undersökningens resultat handlar vi främst second hand för att göra ett fynd och spara en slant. Näst vanligaste anledningen är miljön. Dock finns det fortfarande skeptiker som inte vill använda någonting som någon annan använt.

Detta stämmer väl med våra tidigare erfarenheter. Miljöargument i all ära, men när man sparar pengar i den egna plånboken, det är ofta först då man är beredd att ändra sitt beteende, säger Anna-Carin Gripwall, Avfall Sverige.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login