Sju av tio vill ha take-away i egen matlåda

Av på 16 december, 2020

Sju av tio svenskar vill hämta sin färdiglagade mat i en egen matlåda, det visar en ny Sifoundersökning som genomförts av Svenska Retursystem. Samtidigt uppger var fjärde svensk att de köper mer hämtmat nu än innan pandemin.

– De miljontals engångsförpackningar som innehåller våra luncher och middagar orsakar både nedskräpning och bidrar till klimatförändringarna. Att så många vill ta hem maten i sin egen låda är en liten men viktig pusselbit i omställningen till ett mer hållbart samhälle, säger Anna Elgh, vd på Svenska Retursystem.

Sju av tio svenskar, 68 procent, svarade att de kan tänka sig att ta med en egen matlåda när de köper färdiglagad mat från restaurang eller butik, i stället för att få maten i en engångsförpackning. Störst är intresset bland unga kvinnor. I åldersgruppen 18–29 år svarar 84 procent att de skulle kunna tänka sig att använda egen matlåda. En färsk undersökning gjord av Livsmedelsföretagen visar också att var fjärde svensk köpt mer hämtmat under pandemin.

– I och med pandemin äter vi mer restaurangmat hemma. Restaurangerna kan enkelt bidra till att minska mängden engångsförpackningar genom att göra det möjligt att ta med sig maten hem i en egen matlåda, säger Anna Elgh.

EU beslutade 2019 om ett direktiv för att minska mängden engångsplast. I Sverige har miljödepartementet tillsatt en utredning som ska ta fram förslag på hur engångsplastdirektivet ska genomföras. Utredningen tittar bland annat på hur det går att begränsa servering av mat och dryck i plastprodukter för engångsbruk.

– Matkonsumtion står för över 30 procent av Sveriges koldioxidutsläpp. Svenska Retursystem hjälper livsmedelsbranschen att minska sin klimatpåverkan genom återanvändningsbara returbackar för distribution av livsmedel. Vi hoppas att fler restauranger och butiker ska ta det cirkulära sättet att tänka även till kunderna, säger Anna Elgh.

Om undersökningen:
Undersökningen är genomförd av Sifo på uppdrag av Svenska Retursystem under perioden den 24 november till den 3 december 2020. Totalt har 1 000 svenskar mellan 18–79 år från ett riksrepresentativt urval svarat på frågan.

Frågan som ställdes var:
Kan du tänka dig att ta med en egen matlåda när du köper färdiglagad mat från restaurang eller butik i stället för att få maten i en engångsförpackning?

Svaren fördelade sig enligt nedan, i procent:

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Svenska Retursystem

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in