Sju av tio vill handla mer klimatsmart mat

Av på 21 september, 2018

Varannan svensk lider av klimatångest och över 70 procent vill bli bättre på att handla mer klimatsmart, visar en ny undersökning genomförd av ICA i samarbete med Kantar Sifo. De flesta är medvetna om att ens val i matbutiken påverkar klimatavtrycket, men ändå kan det vara svårt att förändra sitt beteende.

Med verktyget Mitt klimatmål vill ICA göra det enklare för fler att göra vardagen mer hållbar och minska sin klimatångest.

Enligt undersökningen upplever 42 procent att det är svårt att minska sin negativa klimatpåverkan. ICAs verktyg Mitt klimatmål har tagits fram för att hjälpa och guida alla som vill sänka sitt klimatavtryck genom att handla mat mer medvetet.

– Med Mitt klimatmål vill vi göra det så enkelt som möjligt för våra kunder att ta kontroll över sitt klimatavtryck. Tjänsten beräknar vilket koldioxidavtryck kundens matinköp på ICA har, ger tips om varor som kan bytas ut och inspirera med goda klimatguidade recept. Vi vill visa att alla kan göra något för att dämpa sin klimatångest, och ett effektivt första steg är att börja med maten, säger Maria Smith, Chef CR Strategi och Utveckling på ICA Sverige.

Sju av tio svenskar uppger i undersökningen att de vill bli bättre på att handla livsmedel som minskar deras klimatavtryck. Det finns en önskan om att bli mer klimatvänlig, men att omvandla vilja till handling kan vara desto svårare. För att göra det lättare att ta fler hållbara beslut i vardagen har ICA vänt sig till Ida Lemoine, beteendestrateg på Beteendelabbet, som tillsammans med ICA tagit fram konkreta tips som hjälper till att förändra ens beteende.

– En stor del av våra val i butiken sker på autopilot vilket ibland kan leda till beslut som varken är bra för oss själva eller klimatet. Att välja rätt kan upplevas svårt, vilket i sin tur kan skapa en känsla av maktlöshet och minskat engagemang. Som tur är vill många förändra sitt beteende och handla mer hållbart, och små förändringar i vardagen kan göra stor skillnad i längden, säger Ida Lemoine, beteendestrateg på Beteendelabbet.

Mitt klimatmål är en tjänst kopplad till ICA-kortet. Genom att aktivera tjänsten på ica.se/klimatmal går det att följa hur maten du handlar på ICA påverkar ditt koldioxidavtryck. För att inspirera och göra det enklare erbjuder ICA även en receptbank med tips på mat som har ett lågt klimatavtryck. Tjänsten är tillgänglig för alla med ett ICA-kort och aktiveras på: https://www.ica.se/klimatmal/

Regionalt
Örebronyheter

Undersökningen är genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av ICA, mellan den 16 och 31 juli 2018 med över 1 000 respondenter i hela Sverige.

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in