Sju freeski- och snowboardåkarna är redo för världscupen i big air

By on 1 december, 2021

Både de svenska freeski- och snowboardlandslaget är på plats i Steamboat, USA, för att jaga nya pallplatser på världscupen. I morgon, torsdag, är det kval för snowboardåkarna och på fredag är det freeskiåkarnas tur. 

Totalt sju freeski- och snowboardåkare är på plats i Steamboat, USA, för att jaga nya pallplatser på världscupen. Denna gång är det i big air som tävlingarna avgörs. Trots bristen på snö är förutsättningarna goda och åkarna redo att prestera på topp.

Tävlingarna inleds i morgon, torsdag, med kval för snowboardåkarna. För svensk del är det Niklas Mattsson och William Mathisen som kommer finnas på start. Två åkare som båda har haft en bra uppladdning inför big air-tävlingen i Steamboat. På träningslägret i Stubai, Österrike, blev Niklas Mattsson en av de första i världen att landa en backside 1980, ett trick som han planerar att göra på OS.

– Det är klart att det alltid är kul att pusha gränserna och ta det till nästa nivå, men jag visst inte riktigt så mycket vad jag höll på med, som det alltid är när man ska lära sig nya saker. Det tar lite tid innan man lär sig rumsuppfattning, men det var kul att landa den i alla fall, säger Niklas Mattsson.

En av anledningarna till att tricket satt kan bero på en fyra centimeter längre bräda.

– Jag hade lite problem i början och med facit i hand så analyserade vi ut att det var material och bräda som kanske inte riktigt stod pall för krafterna och farten. Det var skönt att vi kunde lösa en bräda snabbt och då insåg jag att det är en 170 cm bräda jag ska ha, säger Niklas.

Även William Mathisen har haft en lyckad inledning på säsongen. Träningen har gått bättre än aldrig förr och så sent som i slutet av november tog han hem en andraplats på Europacupen i Landgraaf, Holland.

– Det har varit den bästa hösten hittills i mitt liv så det känns bra. Jag har lärt mig mycket nya trick som jag tror att jag kan komma långt på den här säsongen. Jag har lärt mig en 1620 nu så om jag landar en sån bra i kvalet så tror jag att jag har möjlighet till final. Det känns kul att jag har chansen nu, som jag kanske inte riktigt har haft innan, säger William Mathisen.

Sven Thorgren, som inledde säsongen med en andraplats i big air-tävlingen i Chur, Schweiz, har valt att fokusera på kvalitativ träning i Corvatsch, Schweiz.

– Hans plan var från början att spendera tre veckor här i Colorado. Men med tanke på snöförutsättningarna ville han inte vara här så länge. Han är istället kvar i Europa och åker över till Dew Tour senare, säger Jocke Hammar, förbundskapten för snowboardlandslaget.

Fem freeskiåkare på start

För freeskiåkarnas del börjar tävlingen med kval på fredag. Där hittar vi fem svenska åkare som alla har final i sikte. Efter två träningsdagar är de positivt överraskade av hoppet.

– Man hade förväntat sig att det skulle vara dåligt när de har så lite snö men det är riktigt bra ändå. Det är kallt på natten så hoppet håller bra, säger Oliwer Magnusson.

I kvalet är åkarna uppdelade i två heat med 30 åkare i varje där de fem bästa från varje heat går vidare till final, något som Oliwer siktar på att göra.

– Om jag gör mina bästa trick så tror jag att det räcker, säger han.

För Henrik Harlaut blir tävlingen nu i Steamboat den första i big air för säsongen.

– Det känns kul, det är lite senare än vad jag brukar köra första big air-tävlinge, men det känns bra. Jag har haft mer tid att förbereda mig nu, säger han.

Och han planerar att plocka fram ett gammalt favorittrick till tävlingen.

– Jag har som plan att förhoppningsvis göra ett nose butter-trick som jag inte har gjort på några år i tävling. Jag har haft väldigt bra framgång med de tidigare men sen blev den typen av trick lite underskattat. Då var det inte värt det för det är rätt mycket risk i det. Men han som vann big air-tävlingen i Chur gjorde en variant av de tricket så då blev jag peppad, säger Henrik Harlaut.

Nu har åkarna haft två träningsdagar i hoppet och enligt Hugo Burvall har det varit två bra dagar.

– Det var bra vibbar, helt klart, säger han!

Kvalet avgörs i två hopp där det bästa räknas.

– Man är ganska van vid att det är ett hopp som räknas i kvalet. Just nu känns det ganska bra för jag har ett bra trick som jag känner räcker, så då är man inte lika nervös. Ibland kan man gynnas av att de är två bästa som räknas för man har en ganska bra medelnivå, men just nu spelar det inte så stor roll, säger Hugo Burvall.

Finalerna sänds på viaplay.se

Sport | Världen
Örebronyheter

Källa Svenska Skidförbundet

You must be logged in to post a comment Login