Sju tips när du ska måla om i hemmet

By on 22 november, 2021

Har du planer på att måla om i hemmet men funderar över vilken färg som passar bäst? Vi har i samarbete med Flügger listat sju vanliga frågor och expertens svar på dessa.

1. Förarbetet

Börja med att gå igenom hemmet och se över vad du vill ha kvar, som exempelvis tavlor, möbler, textilier och annat. Dom här sakerna blir själva kärnan till vilken kulör du ska välja. Gör gärna en moodboard om du vill och kan. Därefter är det dags att titta på färgkartor och fundera över vilka kulörer du tycker om och välj ut ca 5-6 favoriter och testa vilka som fungerar tillsammans med dina saker/moodboard. Målsättningen är att ha 1-2 kulörer som du kan provmåla rummet med.

2. Hur håller man ihop färgerna i olika rum?

Det finns egentligen inga rätt eller fel när det kommer till färgsättning, men vill du skapa harmoni i hemmet är det bra om du har en röd tråd som går igen i varje rum. Det kan vara lister eller möbler i ett visst träslag eller en återkommande färg i tyger eller inredningsdetaljer.

3. Hur ska man tänka gällande ljus och kontraster?

Stora kontraster som svart mot vitt är ansträngande för ögat. När kulörerna flyter ihop blir det också jobbigt för ögat. Det bästa för ögat är därför mjukare kontraster.

4. Kallt eller varmt?

Många dras ofta till antingen varma eller kalla kulörer. Det går jättebra att blanda varmt och kallt för att skapa en fin balans i hemmet.

5. Matt eller blank färg?

Att ha något blankt mitt i en matt omgivning kan skapa en fin kontrast. Generellt sätt är blanka ytor tåliga och fungerar bra i kök och badrum. Men de upplevs samtidigt som hårda och avslöjar defekter i ytan. Matta ytor liknar textil, är mjuka och döljer det som inte är perfekt. Oftast passar det matta bäst i de flesta rum.

6. Ta hänsyn till husets övriga stil?

Det är sällan viktigt att hålla sig till exakt originalkulörer, men är du intresserad går det självklart bra att fråga din lokala färghandlare. De flesta brukar välja moderna kulörer till sina hem idag.

7. Snickeridetaljer

Det enklaste är att välja en neutral vit färg som går igenom överallt i bostaden. Den ambitiösa väljer att måla allt i rummet som foder, lister och väggar, i samma nyans. Det kan ge ett väldigt effektfullt intryck och då är det viktigt att nyanserna är desamma.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Erik Olsson Fastighetsförmedling

You must be logged in to post a comment Login