Sjunde nationella undersökningen för att mäta förekomst av covid-19

By on 9 augusti, 2021
Arkivbild

Folkhälsomyndigheten genomför nu en sjunde nationell undersökning för att mäta förekomsten av covid-19 i Sverige. Knappt 2 300 individer födda 2002–2020 har valts ut slumpvis. Erbjudandet om att delta skickas ut i dag.

Syftet med undersökningen är att uppgifterna ska komplettera kunskapen från regionernas löpande inrapportering av covid-19-fall och användas för att göra modelleringar av smittspridningen. Undersökningen ger även möjlighet att få mer information om vilka symtom som förknippas med covid-19.

Knappt 2 300 personer bjuds in att delta i undersökningen som genomförs den 13–17 september. De personer som får erbjudandet är födda 2002–2020 och är slumpvis utvalda från en panel. Folkhälsomyndigheten önskar att även de som har vaccinerats mot covid-19 eller som har haft covid-19 ska delta. Det går inte att anmäla sig till undersökningen om man inte är inbjuden.

Deltagarna får ta prov på sig själva från näsa, svalg och saliv. Analysen av proverna visar om deltagaren har en pågående infektion, men inte om personen har haft covid-19 tidigare.

För genomförandet av studien har Folkhälsomyndigheten beviljats stöd från Försvarsmakten som framför allt hjälper till med upphämtningen av prover från deltagarnas hem. Resultaten väntas vara klara i slutet av september.

Resultat från de tidigare nationella undersökningarna finns publicerade på Folkhälsomyndighetens webbplats.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Källa Folkhälsomyndigheten

You must be logged in to post a comment Login