Ska du köpa valp – välj en frisk ras

Av på 28 april, 2019
Den dansk-svenska gårdshunden är en av de friskare raserna

En frisk hund är en billig hund! Sveland Djurförsäkringar presenterar här fem friska raser för alla som funderar på att köpa hund.

Våren och sommaren är den tid då många väljer att skaffa hund. För alla som går i hundköpartankar finns många viktiga frågor att ta ställning till. Hunden man skaffar ska passa in i såväl livsstil som personlighet. Det är också klokt att undersöka den tilltänkta rasens hälsa. Raser som är mer skadedrabbade än andra får såväl högre försäkringskostnader och ägarna löper större risk för att behöva gå till veterinären.

– Försäkringspremierna sätts bland annat efter rasens skadestatistik, en friskare hundras är billigare att försäkra, säger Ursula Lige-Berglund, produktspecialist på Sveland Djurförsäkringar.

En blandrashund kan ofta vara billigare att köpa, men att avgöra hur sund hunden kommer att vara som fullvuxen är snudd på omöjligt att bedöma.

– Det är jättesvårt att spekulera i hur en blandrashund ser ut som vuxen det kan skilja sig mycket bara inom kullen. Generellt är blandrashundar friska i jämförelse med många andra hundar, säger Ursula Lige-Berglund.

Några av de friskaste hundraserna enligt Sveland Djurförsäkringars statistik är den brittiska terrierrasen Jack Russel, den dansk-svenska gårdshunden och den ungerska vallhunden pumin. Bland de lite mer storväxta raserna finns finsk lapphund och japansk spets. 

– Naturligtvis är det inte bara rasen som spelar in. En sund livsstil, bra foder och att hålla vikten under kontroll är viktigt även för hundars hälsa, säger Ursula Lige-Berglund.

Till Sveriges populäraste hundras räknas Labrador Retrievern som är en relativt frisk ras. Labradoren, som ofta är väldigt matglad, sätter dock inte alltför sällan i sig olämpligheter som leder till både diarré och kräkningar. Allergier av olika slag är också vanligt bland labradorer.

Till de sjukare hundraserna räknas fransk bulldogg, boxer och andra brakycefala (trubbnosiga) raser.

De drabbas oftare av hudåkommor och andningsproblem på grund av sitt utseende, säger Ursula Lige-Berglund.

Det bästa sättet att ta reda på rasens generella hälsa är att läsa på, till exempel via rasföreningens webbplats.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in