Ska man inte ens få röka i sitt eget hem

By on 19 november, 2017

Ska man inte ens få röka på sin egen balkong eller i sin egen lägenhet? Nej, tycker Astma- och Allergiförbundet, inte om man bor i flerbostadshus och har godkänt en klausul om rökfrihet i kontraktet. Förbundet arbetar nu för att den möjligheten ska bli juridiskt hållbar.

Att gå ut på balkongen och röka en cigarett kan vara avkopplande för en del. För andra betyder röken från grannens balkong att man måste hålla sig inomhus – eller att man får svårt att andas, hosta och irriterade slemhinnor. Tobaksrök som läcker in i hemmet från andras lägenheter är också ett vanligt problem.

Passiv rökning är ohälsosam och enligt WHO, Världshälsoorganisationen, finns det inga halter som är ofarliga.

– Riksdagen har antagit ett folkhälsomål om att ingen mot sin vilja från och med 2014 ska utsättas för passiv rökning. Sverige har också antagit WHO:s ramkonvention om tobak som säger att ingen ofrivilligt ska utsättas för passiv rökning. Men efter beslutet om rökförbud på restauranger 2005 har lite gjorts för att uppnå målet, säger Maritha Sedvallson, ordförande för Astma- och Allergiförbundet.

I Sverige är det inte juridiskt hållbart för fastighetsägare att skriva in bestämmelser om rökfrihet i hyreskontrakten. Men det är lagligt i Finland sedan 2016 och i flera andra länder. I Finland kan fastighetsbolag ansöka om rökförbud på balkonger, terrasser och övriga utomhusområden. Den kommunala myndigheten kan godkänna ansökan om rök sprider sig, till exempel från en balkong till en annan, på grund av konstruktionerna eller andra omständigheter. Att röken sprider sig räcker, sanitär olägenhet behöver inte bevisas.

Vi i Astma- och Allergiförbundet menar inte att rökfrihet i dag ska kunna införas överallt och i alla fastigheter. Men det borde vara möjligt att skriva avtal om rökfrihet i exempelvis nyproducerade hyreslägenheter och i bostadsrätter. Det borde också vara möjligt för fastighetsägare att förbjuda rökning i befintliga flerbostadshus vid problem med passiv rökning från grannar, som inte kan åtgärdas på ett enkelt sätt, säger Maritha Sedvallson.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login