Skapa ett paradis för pollinatörer hemma

By on 13 juli, 2022
Foto: Blomsterfrämjandet

Vad vore sommaren utan surrande bin och fladdrande fjärilar? Gör din trädgård, balkong eller terrass till ett smörgåsbord för såväl bin, fjärilar, humlor och andra viktiga pollinerande insekter.

Många insektsarter minskar dramatiskt. De som är beroende av blommande växter har svårt att hitta mat i både skog och på lantbruksmark. Genom att odla blommor hemma i trädgården eller på balkongen kan vi hjälpa pollinerande insekter att hitta mat samtidigt som de pollinerar de äppelträd, tomater och jordgubbar som vi planterat och gör så att de bär frukt. Man brukar säga att en tredjedel av det vi äter är beroende av insektspollinering. Fyll gärna ett fat eller fågelbad med vatten, där insekterna kan släcka törsten under torra sommardagar och sätt gärna upp ett insektshotell som boplats till de minsta välgörarna.

Växtval

Nektar och pollen är mums för pollinatörer. Tätt fyllda blommor producerar inte så mycket pollen. Lavendel, rosenskära, lobelia, verbena, hängpetunia, minihängpetunia, nemesia, diascia, tvillingsporre, margerit, heliotrop, tobaksblomma, enkelblommande dahlia, snöflinga, husarknapp och kärleksört är exempel på blommor som finns i säsong nu.

Många av kryddväxterna som blommar som exempelvis timjan, temynta, isop, salvia, kungsmynta och oregano blir en härlig buffé för bina.

En fjäril har landat på jätteverbenan. Foto: Blomsterfrämjandet 

Lavendel Aromatico Blue. Foto: Blomsterfrämjandet  

Lavendel Aromatica Silver. Foto: Blomsterfrämjandet 

Kryddväxter på terrassen lockar såväl bin som fjärilar.

Hängpetunia, nemesia, lobelia och verbena. Foto: Arvidssons i Fjärås

Ett gult hav av hängpetunia borde vara ett paradis för pollinatörerna.  Foto: Arvidssons i Fjärås

Dubbla minihängpetunia, dahlia, salvia och petunia. Foto: Arvidssons i Fjärås

Nöje
Örebronyheter

Källa: Blomsterfrämjandet 

You must be logged in to post a comment Login