Skärpta regler och rutiner för nationella prov

By on 10 maj, 2018
Arkivbild
Efter vårens stora problem med spridning av nationella prov i sociala medier har Skolverket beslutat att skärpa regler och rutiner inför nästa termin. Proven kommer att levereras till skolorna närmare inpå provdatumet och facit kommer i de allra flesta fall levereras i efterhand. Bara i undantagsfall får provförpackningarna öppnas tidigare än provtillfället.

– Situationen är ohållbar. De allra flesta skolorna följer våra tydliga regler men det räcker att någon skola slarvar för att spridning ska vara ett faktum. Därför måste vi skärpa reglerna och rutinerna. Det måste bli slut på fusket nu, säger Anders Boman chef på Skolverket provenhet.

Viktigt att alla tar sitt ansvar
Skolverkets ansvar är att skapa nationella prov, distribuera proven och besluta om regler för hur skolorna ska hantera proven. När proven kommit till skolorna så är det skolornas och skolhuvudmännens ansvar att följa reglerna och försäkra sig om att proven hanteras korrekt. Så ser ansvarsfördelningen ut i skolsystemet. När vi gång på gång ser konsekvenser av att det brister ute i skolorna måste vi agera.

– Vi hade helst velat undvika de här skärpningarna eftersom vi vet att det påverkar lärarnas arbete men att få bukt med läckorna väger tyngre. Fusket skapar mycket stress och oro bland lärare och elever som ärligt vill visa sina kunskaper, säger Anders Boman.

Hela listan med åtgärder
Skolverket gör nu en rad förändringar i rutiner och de föreskrifter som reglerar skolornas hantering av proven, de flesta åtgärderna träder i kraft till höstens nationella prov.

  • Separat leverans av facit tidigast på provdatum eller dagen efter. Undantag är de sista proven i maj då utskick av facit i efterhand kan äventyra betygsättningen.
  • Ändrade rutiner för utskick av prov till skolorna. Skolverket fastställer leveransdatum och lägger det i närmare anslutning till provdatum.
  • Skolverket uppmanar skolorna att börja provet senast kl 9 på aktuell provdag. Förändringen genomförs också i föreskrifter så snart det är juridiskt möjligt.
  • Föreskriften ändras så snart det är möjligt vad gäller när proven får öppnas. Ändringen innebär att proven ska öppnas vid provtillfället. Vissa typer av anpassningar för elever med funktionshinder kan motivera att provet öppnas tidigare, dock tidigast 24 timmar i förväg. En vanlig anpassning som inte motiverar öppning av prov i förväg är förlängd skrivtid.
  • Skolverket tydliggör kraven på skolhuvudmännen, det vill säga kommuner och ansvariga för fristående skolor. Skolinspektionen följer upp att skolhuvudmännen har rutiner för att följa Skolverkets föreskrifter. Skolverket rapporterar också spridning och bristande hantering direkt till Skolinspektionen som skyndsamt kan följa upp händelsen.
  • Uppföljning med rektorer och skolhuvudmän om hur hanteringen av proven fungerar. Syftet är att få mer kunskap för att kunna fatta ytterligare beslut om åtgärder för att stärka rättssäkerheten när nationella prov genomförs.

Vi hade gärna velat göra alla dessa förändringar omedelbart. Men dels är prov och facit redan utskickade till skolor och sedan finns det juridiska hinder som gör att vissa förändringar kan träda ikraft först senare. De flesta åtgärderna kommer genomföras nu till höstterminen, säger Anders Boman.

Aktuell polisanmälan och sociala mediers ansvar
Skolverket har nyligen polisanmält ett anonymt konto på Instagram där någon som kommit över nationella prov har sålt proven vidare.

– Det är väldigt angeläget att polisen hanterar fallet skyndsamt. Spridningen av nationella prov kostar skattebetalarna många miljoner och leder till stora problem på skolorna. Vi vill också att Facebook och andra sociala medier agerar. Det är deras plattformar som möjliggör spridningen och vi är säkra på att de inte vill förknippas med den här ljusskygga verksamheten, säger Anders Boman.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login