Skippa julhetsen och spara över 5 000 kr

Av på 14 december, 2017

Har du fortfarande inte hunnit handla julklappar eller planera julbordet? Grattis! Då kan du fortfarande skippa julen, och spara tusenlappar på köpet. Zmartas nya undersökning av julens kostnader visar att du genom att släppa på alla måsten och hoppa över julens sedvanliga traditioner, kan spara så mycket som 5 276 kronor till slutet av december.

Julklappar, julöl, gran, snaps och griljerad skinka – ord som får en del att tindra med ögonen, och andra att kallsvettas. Det är inte så konstigt. En ny undersökning från Zmarta visar att ett genomsnittligt hushåll planerar att lägga hela 3 200 kronor på julklappar i år. Samtidigt visar en tidigare studie att detta kan vara bortkastade pengar. De flesta minns nämligen inte ens vad de fick i julklapp förra året, och en femtedel av svenskarna vill inte ha några julklappar överhuvudtaget.[1]

”Många svenskar siktar högt inför julhelgen och tömmer sina fickor i jakten på den perfekta julaftonen, men allt som oftast mynnar allting ut i överkonsumtion och dyra klappar som ingen ändå kommer ihåg. Genom att tona ner julafton kan man spara energi och samtidigt få tusentals kronor över till annat”, säger Mattias Hallgrim, marknadsdirektör på den privatekonomiska tjänsten Zmarta.

Ett hushåll på två personer spenderar i snitt 1 626 kronor på mat och dryck, och trots att granen oftast barrar redan på julaftonskvällen föredrar många svenskar en äkta julgran. Priset på granar har skjutit i höjden under de senaste åren, i synnerhet i Stockholmsområdet där priset på den klassiska rödgranen i dagsläget landar på i snitt 450 kronor.[2] Sammanlagt uppgår julens utgifter för hela 5 276 kr per hushåll. För den typen av pengar skulle man istället kunna åka på en spa-weekend för två, köpa en helt ny tv på mellandagsrean, eller varför inte lägga undan pengarna till en kommande vår-resa?

”Vi på Zmarta hoppas att fler ska våga lägga julens krav på hyllan, njuta av sin julledighet och samtidigt spara lite pengar som kan sätta guldkant på det nya året”, säger Mattias Hallgrim.

Sammanställning julens kostnader:

  • Julklappar 3 200 kr
  • Julmat 1 400 kr
  • Alkohol 226 kr
  • Julgran 450 kr

Summa 5 276 kr

Regionalt
Örebronyheter

Om undersökningen
Zmarta har sammanställt konsumentdata för några av julens vanligaste utgifter; julklappar, julmat, alkohol och julgran, för att uppskatta hur mycket ett genomsnittligt hushåll spenderade under julen 2016. Ett genomsnittligt hushåll har antagits bestå av två personer i enlighet med SCB:s siffror. Kostnad för alkohol har räknats ut utifrån Systembolagets alkoholförsäljning under december 2016. Utgifter för julmat har tagits från Svensk Handels Julrapport 2016, och snittkostnaden för julklappar kommer från Nordeas Julhandelrapport 2017. Priset på julgran kommer från Dagen Industri, den 23 december 2016.
Innehållet i undersökningen har enbart utarbetats i syfte att informera och innebär ingen förbindelse från Zmartas sida kring informationens aktualitet från tid till annan. Vi på Zmarta gör vårt yttersta för att säkra att det alltid är korrekt uppdaterad information i jämförelsen och hemsidan, men ger emellertid ingen, varken uttrycklig eller underförstådd, garanti för jämförelsens innehåll, vad gäller korrekthet och/eller fullständighet. Ingenting i jämförelsen skall tolkas som råd eller uppmaning från Zmarta att fatta beslut utifrån informationen. Zmarta förbehåller sig rätten att radera, redigera eller lägga till innehåll på hemsidan samt att ta bort hemsidor eller delar av dem utan förvarning om vi anser det nödvändigt.
[1] https://www.expressen.se/leva-och-bo/jul/fyra-veckor-kvar-till-jul–sa-slipper-du-stressen/
[2] https://www.di.se/nyheter/priserna-pa-julgranar-exploderar/

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in