Skogsjordbruk i Etiopien prisas i Sverige

Av på 17 augusti, 2020

Ett av världens främsta hållbarhetspriser lyfter fram unga aktörer som gör avtryck i kampen för den biologiska mångfalden. I år växlar WIN WIN Youth Award upp och tar plats på den internationella arenan – och gensvaret är enormt. Över 350 nomineringar från hela världen var med och tävlade om utmärkelsen. Nu står det klart att årets pristagare blir Ariana Yuen med det banbrytande projektet Forested Foods

Svenska WIN WIN Gothenburg Sustainability Award är världens största hållbarhetspris. Den prestigefulla utmärkelsen, med en prissumma på 1 miljon svenska kronor, har delats ut i tjugo års tid. Sedan 2018 finns också ungdomsutmärkelsen WIN WIN Youth Award. En utmärkelse som initialt delats ut till ungdomar i Västra Götalandsregionen, men som i och med årets upplaga har utökats till ett internationell hållbarhetspris. Unga från hela världen har i år bjudits in att delta, och intresset var stort – över 350 nomineringar har inkommit under våren.

Nu är vinnaren bland de 350 bidragen korad. WIN WIN Youth Award går i år till Ariana Yuen, född 1990, med projektet Forested Foods, en etiopisk organisation vars drivkraft är att bevara skog och skapa rättvisa för skogsbaserade samhällen. Nu prisas hon för sitt arbete och får ta emot en prissumma på 20 000 kronor.

– Forested Foods har visat att det går att bygga starka lokalsamhällen i kombination med en agroekonomi, som bidrar till att de lokala bönderna får bättre betalt samtidigt som det gynnar den biologiska mångfalden. Som årets pristagare hoppas vi att Forested Foods inspirerar och uppmuntrar andra att följa deras goda exempel, säger Ahmed Al-Qassam, jurymedlem för WIN WIN Youth Award.

Grundaren av Forested Foods, Ariana Yuen, gläds beskedet:
– Vi är ödmjuka och tacksamma över att få motta denna utmärkelse för Forested Foods arbete för en mer hållbar värld där människan och planeten kan leva i harmoni. Årets tema, biologisk mångfald, är kärnan i det vi gör. Genom alternativt skogsjordburk bekämpar vi avskogning på några av jordens hotspots för biologisk mångfald. Med start i Etiopien samarbetar vi med lokala skogssamhällen för att regenerativt odla och marknadsföra hållbara produkter från naturen. Istället för att fokusera på de skrämmande effekterna av klimatförändringar vill vi synliggöra det fantastiska utbud som naturen har att erbjuda.

I början av 1900-talet täckte skogen ungefär en tredjedel av Etiopiens yta, men har minskat drastiskt till att idag endast utgöra 4 % av ytan. För att vända trenden och samtidigt motverka skogsskövling och klimatförändringar initierades ifjol en satsning på att återplantera träd – och landet slog världsrekord! 350 miljoner träd planterades på en enda dag. I arbetet för biologisk mångfald i Etiopien är Forested Foods en viktig aktör. Organisationen arbetar med holistiska metoder för skogsjordbruk för att odla, bearbeta och marknadsföra ätbara produkter som kommer från den etiopiska skogen. Samtidigt främjas lokala jordbrukare som på ett hållbart sätt odlar och förädlar till exempel honung, kryddor och frukt.

I år erbjuder WIN WIN Youth Award även 20 av de 350 nominerade kandidaterna att delta i ett unikt kunskapsprogram om de globala målen, framtaget av organisationen Forum for Sustainable Visions in Action, ViA. Programmet erbjuder en serie globala online-möten där deltagarna virtuellt besöker varandra för att bli ”SDG-reportrar”, där de utbyter erfarenheter och tillsammans undersöker lokala utmaningar som de står inför. Deras berättelser kommer att delas på WIN WIN Youth Arena i Göteborg den 21 oktober, i en online-publikation och på sociala medier

Juryns motivering:
Avskogning och överexploatering av naturresurser är två av de främsta drivkrafterna bakom förlusten av biologisk mångfald, samtidigt som den också påskyndar effekterna av klimatförändringarna. På samma gång är markanvändning en viktig inkomstkälla för många människor och samhällen runt om i världen.

Etiopenbaserade Forested Foods och dess grundare Ariana Yuen presenterar väl förankrade åtgärder för biologisk mångfald genom en skogsjordbruksmodell som förenar ekonomisk utveckling med bevarande av de lokala ekosystemen. Forested Foods tar ansvar hela vägen från jord till bord, genom samarbete med småjordbrukare för att utforska och utveckla hållbara jordbruksformer.

För sin holistiska metod, sitt engagemang och sitt unga ledarskap som förhoppningsvis kommer att inspirera många unga framtida changemakers, tilldelas Ariana Yuen och Forested Foods WIN WIN Youth Award 2020.

Världen | Etiopien
Örebronyheter

Källa: WIN WIN Youth Award

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in