Skolavslutningen oroar många föräldrar

By on 5 juni, 2019

9 av 10 tonårsföräldrar (90 procent) tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med skolavslutningen. Men endast 17 procent tror att det är vanligt att deras egna tonåringar dricker alkohol i samband med skolavslutningen. Det här visar en undersökning* bland 3 335 föräldrar, med barn mellan 13-17 år, som Norstat genomfört på uppdrag av IQ.

– I samband med skolavslutningen kommer många unga att dricka alkohol vilket självklart oroar föräldrar. Det är viktigt att komma ihåg att som förälder har du har stora möjligheter att göra skillnad. Genom att prata om alkohol med ditt barn och att vara tydlig med vilka regler som gäller minskar du risken för att ditt barn råkar illa ut på grund av alkohol. Samtidigt visar du att du bryr dig om din tonåring, säger Karin Hagman, vd på IQ.

Ytterligare resultat från undersökningen:
Drygt 2 av 3 (68 procent) föräldrar uppger att de pratar mer med sina barn om alkohol än vad deras egna föräldrar gjorde med dem när de var tonåringar.
Nästan 6 av 10 (59 procent) tror att deras egen alkoholkonsumtion påverkar deras barns inställning till alkohol.

– Det är glädjande att så många föräldrar i dag uppger att de pratar mer med sina barn om alkohol än vad deras egna föräldrar gjorde med dem. Jag hoppas och tror att ännu fler föräldrar kan föra viktiga samtal om alkohol med sina barn. Det är även ett samtal som man kan behöva ha mer än en gång, säger Karin Hagman, vd på IQ.

Varje år skickar IQ hem boken Tonårsparlören till alla vårdnadshavare i Sverige vars barn fyller 14 år. Tonårsparlören syftar till att underlätta samtal om alkohol mellan föräldrar och tonåringar och innehåller bland annat kapitel som ”Hur pratar man om alkohol?”, ”Bjuda hemma?”, ”Köpa ut?”, ”Sociala medier” och ”Föräldrafritt”. Årets version av Tonårsparlören finns att läsa på www.tonårsparlören.se, där finns även innehållet på engelska och som ljudbok.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login