Skolavslutningen oroar många tonårsföräldrar

By on 8 juni, 2023

Drygt 9 av 10 tonårsföräldrar tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med skolavslutningen, och 5 av 10 är oroliga över att deras tonårsbarn kommer att dricka sig fulla innan 18-års ålder.

Det visar en undersökning som Norstat gjort på uppdrag av IQ.

– Skolavslutningen är ett tillfälle då många unga testar alkohol för första gången och då det dricks mer alkohol än vad som kan hanteras. En av flera utmaningar med detta är att det kan bli så fel när alkohol kombineras med brist på erfarenhet och ett konsekvenstänk som inte är fullt utvecklat.  Genom att prata med ditt barn om alkohol och vilka regler som gäller minskar du risken att din tonåring råkar illa ut på grund av alkohol och visar samtidigt att du bryr dig, säger Mojtaba Ghodsi, vd på IQ.

Det är lätt att tro att alkohol inte är ett problem bland dagens unga, då det är en generation som dricker klart mindre än tidigare generationer. Men sanningen är den att 4 av 10 niondeklassare, och 7 av 10 i gymnasiets år två, dricker alkohol, enligt CANs, Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysnings, årliga undersökningar.

– Mitt viktigaste budskap är att föräldrar är viktiga och spelar stor roll. Även om det kanske inte alltid verkar så är det du gör och säger som förälder både uppskattat och betydelsefullt. Ungdomar tycker det är bra att föräldrar pratar med dem om alkohol och de tycker också att föräldrar ska göra det, säger Mojtaba Ghodsi.

5 tips till tonårsföräldrar

 1. Ge kärlek och visa omtanke. 
  Barn behöver kärlek och omtanke, oavsett ålder. Visa att du finns där för din tonåring. Om du är orolig för något, berätta varför.
  .
 2. Visa intresse och lyssna. 
  En bra relation handlar framför allt om att bygga upp ett förtroende. Visa att du är intresserad av ditt barns tankar och upplevelser och att du tar dem på allvar.
  .
 3. Kom ihåg att du är en förebild.
  Barn lyssnar till vad vuxna säger och ser vad de gör. Tänk på att du är en förebild, även när det gäller alkohol.
  .
 4. Var tydlig och sätt gränser. 
  Var tydlig med vad du förväntar dig. Då vet tonår – ingen var du står och vad som gäller.
  .
 5. Bjud inte på alkohol och köp inte ut. Att köpa ut är olagligt och tonåringar som får alkohol hemma dricker mer än andra jämnåriga

Fler resultat från undersökningen bland tonårsföräldrar

 • 49 procent är oroliga för att deras egen tonåring under 18 ska dricka sig full på alkohol (män: 45 procent, kvinnor: 52 procent)
  .
 • 51 procent är oroliga för att deras tonåring ska råka illa ut på grund av alkohol (män: 44 procent, kvinnor: 58 procent)
  .
 • 66 procent tror att deras egen alkoholkonsumtion påverkar tonåringens inställning till alkohol (män: 68 procent, kvinnor: 66 procent)
  .
 • 37 procent uppger att de har varit fulla inför sin tonåring (män: 49 procent, kvinnor: 29 procent)

Sverige
Örebronyheter

Källa: IQ
Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av Norstat genom en webbpanel bland 3 502 tonårsföräldrar med barn i åldern 13–17 år med undersökningsperiod 21–30 mars 2023. 

You must be logged in to post a comment Login